Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak se připravuje tmavé maso a zvěřina na červeném víně. Jaké zvolit víno a jak maso podlévat?
Zdroj: Toprecepty

Víno se v kuchyni používá k podlévání masa od nepaměti, jeho průkopníkem se však stala Francie. Červené víno patří ke zvěřině, hovězímu a vepřovému masu; k drůbeži a rybám volíme víno bílé. Pokrmy s vínem mají zvláštní nakyslou chuť, pokud ho přiléváme s citem - v opačném případě může jídlo zhořknout.

Červené víno dodává pokrmům z tmavého masa výraznou chuť, vůni a karmínovou barvu. Pro svůj obsah kyseliny a třísloviny se používá převážně suché víno, které nepřebije chuť masa. Vepřové maso podléváme vínem lehčím, hovězí maso těžším. Zvěřina má svou osobitou chuť, proto používáme těžké, tělnaté červené víno.

Jakým vínem podlévat maso

Volíme červené suché víno - lehčí pro jemná masa, těžší víno pro zvěřinu:

  • Merlot, Frankovka, Cabernet Savignon, Modrý Portugal, Svatovavřinecké, Burgundské, Rulandské modré, Madeira nebo portské víno.
  • Pro zvěřinu vybereme těžší hutné víno, které podpoří, ale nepřebije osobitou chuť zvěřiny.

Základní pravidlo při podlévání masa

Způsob, jakým podléváme maso, rozhodne o výsledné chuti pokrmu:

  • Připravíme základ - osmažíme cibuli, maso, koření, popřípadě zeleninu, a podlijeme červeným vínem. Necháme víno pomalu probublávat pod pokličkou, dokud se částečně neodpaří. Můžeme ho podle potřeby postupně dolévat. Méně však znamená více - nepřehánějte to s množstvím vína, aby jídlo nebylo kyselé.
  • Nesmíme maso podlít velkým množstvím vína - maso by se v něm vařilo nebo dusilo, dostalo by růžovou barvu a jeho chuť by měla nepříjemnou pachuť kyseliny z vína.
  • Víno slouží k vytvoření husté lahodné šťávy, kterou už většinou nezahušťujeme.
Nic se nestane, pokud nemáte červené víno k hovězímu masu. Použít se dá i bílé víno, pro které platí stejná pravidla. Při podlití kuřete červeným vínem ale musíte počítat se zabarvením kuřecího masa do růžova.
 
Podívejte se na videorecept, jak připravit hovězí líčka - delikatesu, kterou si bez vína neumíme představit:

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více