Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Když přijdeme unavení z lesa s košíkem plným hub, není sice čas na dlouhé vaření, ale máme největší chuť na něco z houbařského úlovku, navíc houby je nejlepší zpracovat co nejdříve, tak proč z nich rovnou něco "neukuchtit"? Houbová smaženice je přesně to pravé - je rychlá, snadná a chutná výtečně.

V lese sbíráme jen houby, které bezpečně známe. Doma je přebereme a rozdělíme. Některé se výborně hodí na sušení, jiné zmrazíme nebo zavaříme v sladkokyselém nálevu. Smaženice je nejlepší ze směsi hub, obvykle do ní dáváme houby hřibovité (např. hřiby žlutomasé, suchohřiby i praváky), hodí se i kuřátka, kdežto bedly připravujeme zvlášť. Houby nejprve očistíme, poté je velmi rychle opláchneme, osušíme a pustíme se do smažení.
Tip: Pěkné pevné houby se krásně suší, ale do smaženice můžeme zužitkovat i větší houby, které je potřeba co nejrychleji nějak zpracovat.

Jak udělat houbovou smaženici

Na jídlo, které voní lesem, bude stačit jen několik surovin. Kromě hub si připravte cibuli, tuk (sádlo, máslo nebo olej), kmín (celý nebo drcený), vejce, sůl a případně ještě mletý pepř nebo česnek.

  1. Na tuku zpěňte nakrájenou cibuli, k základu po chvíli přidejte pokrájené houby. Pokud jsou velmi suché, podlijte je 1–3 lžícemi vody. 
  2. Kmín k houbám přidejte hned na začátku, ale sůl až na závěr, aby houby nepouštěly zbytečně mnoho šťávy.
  3. Nejprve je při mírné teplotě duste asi 10 minut pod poklicí, případně k nim přidejte ještě utřený česnek pro výraznější chuť. Po chvilkách houby míchejte. Počítejte s tím, že během tepelné úpravy výrazně sníží svůj objem.
  4. Po chvíli přilijte ještě rozšlehaná vejce a míchejte tak dlouho, dokud se vajíčka nesrazí. Dejte pozor, aby se smaženice nezačala přichytávat ke dnu hrnce.
  5. Ještě smaženici podle chuti osolte, případně opepřete. Jakmile je dobře ochucená, máte hotovo.
  6. Tip: Možná jste hub našli jen málo, v tom případě se hodí pokrm trochu "nastavit". Buď k houbám přimíchejte před přidáním vajec trochu krupice nebo jednoduše do smaženice přidejte více vajíček

Hotovou smaženici podávejte co nejdříve po odstavení z plotny, toto jednoduché jídlo báječně chutná s čerstvým chlebem, ale také na topinkách.

Jak obměnit houbovou smaženici

Houby jsou sice nejlepší krátce po sklizni, ale použít se dají také houby mražené nebo sušené, které se musí předem namočit. Kromě čerstvých lesních hub vyzkoušejte i houby kupované např. žampiony. Smaženici můžete ještě dále upravit, obměnit, vylepšit nebo nastavit. Možností je více, záleží na vaší chuti a na tom, co zrovna máte k dispozici.

Podívejte se ještě na další možnosti, jak připravit dokonalou houbovou smaženici.

Jak připravujete smaženici u vás doma? Budeme rádi, když nám o tom napíšete do komentáře pod článkem.

Pokud jste našli hub více, než stihnete spotřebovat, můžete si je usušit. Nejlépe to jde v elektrické sušičce.

Přejeme pěkný úlovek a dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli