Jablečná povidla v zimě oceníme jako náplň koláčů i báječnou ovocnou pomazánku
Nejrůznější zavařeniny z přebytků ovoce znovu získávají na popularitě. Pamatujeme si je od babiček i maminek a toužíme podobné dobroty připravit také. S podrobným postupem se to jistě podaří. Tentokrát vás naučíme uvařit jablečná povidla.
Jednou z oblíbených zavařenin jsou povidla s intenzivní chutí použitého ovoce. Správně uvařená povidla jsou zahuštěná pouhým odpařením vody, nepotřebují žádný pektin. Na jablečná povidla jsou vhodná měkčí jablka, která se dobře rozvařují. Závěr léta a podzim jsou ideální dobou k jejich vaření, tehdy je často potřeba zpracovat více padaných jablek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat jablečná povidla
Udělat povidla je jednoduché i pro začátečníky.
- Jablka je nutné zbavit slupek a jádřinců a pak zvážit. Na 1 kg očištěných jablek si připravte 50 ml jablečného octa.
- Nakrájejte jablka na kousky. Tip: Pro urychlení je můžete nastrouhat na "velké kapky". Nejrychleji to jde mechanickým nebo elektrickým krouhačem.
- Vložte jablka do kastrolu, přilijte jablečný ocet a zvolna rozvařte na kaši. Občas zamíchejte, aby se odspodu nepřipálila. Změklá jablka rozmixujte ponorným mixérem a můžete je dosladit cukrem nebo medem.
- Jablka na povidla můžete také péct v troubě, podobně jako švestky na povidla.
- Sklenice, do kterých budete jablečná povidla dávat, musí být čisté, suché a horké. Povidla lijte ještě horká, navrch můžete dát lžičku rumu nebo jiné pálenky, pak otřete hrdla a uzavřete sklenice víčkem.
- Většinou je není nutné sterilovat, ale pokud chcete jistotu, sterilujte uzavřené sklenice 20–30 minut při teplotě 85 °C.
- Takto připravená povidla vydrží dlouho, skladujte je v suchu a chladnu.
Podívejte se na podrobný návod, jak připravit jablečná povidla na 3 způsoby. Pokud máte ještě další rady a tipy, budeme rádi, když nám je napíšete do komentáře pod článek.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře