Jak připravit listový salát, aby byl křupavý, svěží a chutný? Na přípravu zálivky známe vychytávku
Křehký a křupavý salát se zálivkou připravenou tak, aby nám chutnala, vyžaduje trochu zkušeností nebo dobrý návod. Každému také chutnají trochu jiné bylinky na ochucení. Máme pro vás několik tipů pro skvělý salát.
Jak připravit listový salát
Svěží a křehká listová zelenina je velmi chutná a lákavá pro oči. Používáme ji k doplnění a zdobení jídel, nebo z ní můžeme připravit lahodný salát do mísy. K listové zelenině lze přidávat ještě další druhy zeleniny, tajemství skvělé chuti spočívá v dobře ochucené zálivce.
- Hlávku nebo trs rozebereme a list po listu omyjeme. Nikdo nechceme, aby nám v zubech křupal písek nebo zemina. Lépe se listy omývají ve dřezu s hodně studenou vodou, než pod tekoucí vodou z kohoutku.
- Necháme okapat a důkladně osušíme nebo odstředíme (odstředivka na salát je velmi praktickou pomůckou), protože mokré listy by nepřijaly olejovou zálivku.
- Velké listy překrájíme nebo natrháme na menší. Přendáme je do mísy.
- Do šroubovací skleničky dáme 0,5 dl oleje (nejlépe olivového nebo jiného panenského), 0,5 dl vody, 1 lžíci octa (nejlépe bílého vinného), sůl a pepř podle chuti, pro milovníky sladkokyselé chuti trochu cukru nebo lžičku medu (nepřehánět!) a něco na ochucení (např. lžičku dijonské hořčice, bylinky, cibulku apod.).
- Skleničku uzavřeme a důkladně protřepeme. Měla by se vytvořit hladká emulze.
- Nalijeme ji na salát a promícháme.
Listový salát po ochucení zkonzumujeme co nejdříve, protože vlivem působení soli v zálivce brzy ovadá. Můžeme připravit i klasickou sladkokyselou zálivku, jak ukazuje názorné video.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Houbičky bílé shimeji na cibulce
Přidáno před 9 hodinami

Kuřecí špalíčky na mrkvi a bramborách z pomalého hrnce
Přidáno před 23 hodinami

Tvarohový mls s Nutellou a piškoty
Přidáno 1. 6. 2023 13:30

Pažitkové máslo
Přidáno 1. 6. 2023 13:22

Zapečený filet tresky se žampiony
Přidáno 1. 6. 2023 09:19

Brambory s volským okem z horkovzdušné fritézy
Přidáno 31. 5. 2023 19:27
Komentáře
Nejsou zde žádné komentáře.