Jahodové mléko chutná báječně. Nejlepší je koktejl z právě sklizených jahod
Jahody jsou první ovoce, na které netrpělivě čeká mnoho pěstitelů. Když konečně začínají červenat, vychutnáváme si je v mnoha dobrotách. Jedním ze způsobů využití jahod je příprava jahodového mléka nebo také jahodového koktejlu. Jedná se o lahodný a osvěžující nápoj, který se dá připravit v mnoha variantách.
Jahody sklízíme obvykle každý druhý den, a to buď ráno, jakmile oschne rosa, nebo později odpoledne. Trháme pěkně vyzrálé plody a co nejdříve je zpracujeme. Nejlepší jsou jahody hned po natrhání a zpracovat bychom je měli nejpozději druhý den po sklizni, při delším skladování se již některé začínají kazit.
Mohlo by vás zajímat
Jahodové mléko v mnoha verzích
Nejjednodušší je jíst jahody "jen tak", ale většinou z nich připravujeme různé dobroty. Jednou z nich je jahodové mléko nebo také jahodový koktejl, v tomto případě se nabízí celá řada možností a všechny chutnají báječně, záleží tedy na vašich preferencích - vyberte si prostě suroviny, které vám nejlépe vyhovují.
Jak udělat jahodové mléko
Možná zvažujete, kolik jahod použít, ale jednoduše použijte tolik, kolik vám chutná a kolik máte. Možná jste nasbírali jen málo jahod, ale i ty dokáží nápoj přiměřeně ochutit. Zvlášť drobné lesní jahůdky jsou velmi aromatické. A pokud nemáte čerstvé jahody, použijte mražené.
Zvolte si oblíbenou kombinaci:
- obyčejné kravské mléko, práškový cukr nebo med (či jiné sladidlo), jahody
- sójové mléko v prášku (Zajíc), med, jahody
- krabicové alternativní mléko (např. mandlové, kokosové, ovesné, sójové, rýžové), med, jahody - lze přidat trochu sušeného sójového mléka pro plnější chuť
Jak vylepšit jahodové mléko
Máme pro vás několik tipů, které ovlivní výslednou chuť jahodového mléka. Můžete přidat:
- další druhy drobného ovoce - např. borůvky, maliny, rybíz
- na přislazení místo cukru dobře vyzrálé banány
- pro ještě lahodnější chuť vanilkový cukr
- pro jemnost smetanu
- pro hustotu a plnější chuť jogurt, tvaroh nebo zakysanou smetanu
Příprava jahodového mléka
Postupovat můžete několika způsoby:
- Všechny suroviny společně jednoduše rozmixujte tyčovým mixérem nebo jiným elektrickým přístrojem.
- Všechny suroviny rozmačkejte mačkadlem na brambory. V tom případě zůstanou menší kousky jahod a celkově konzistence bude hutnější.
- Vše můžete jen rozmačkat vidličkou, tak to kdysi dělaly naše babičky. Nejprve rozmačkejte jahody s cukrem nebo medem a trochou mléka, teprve pak přidejte zbývající suroviny.
Jahodové mléko nebo koktejl
Jahodové mléko podávejte vychlazené ve sklenici nebo také v hrnku, ale pokud je hustší, můžete ho servírovat v hlubokých talířích. Kdo chce, může si přisypat trochu kukuřičných lupínků nebo müsli. Přidat ale můžete také kopeček vanilkové zmrzliny.
Podle následujícího videoreceptu snadno připravíte jahodový koktejl, při podávání ho ozdobte lístkem máty nebo meduňky.
Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře