Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koblihy jsou typické masopustní pečivo. Tradičně se připravují právě v době, kdy hlavně na venkově bývalo po zabijačkách tuku dostatek. Koblihy se smaží a určitá mastnota je pro ně typická. Poradíme ale, jak je mít mastné co nejméně.

Přestože se dnes hotové koblihy dají koupit po celý rok, patří především k závěru masopustu, a ten probíhá koncem února až začátkem března. Tradiční koblihy se smaží z kynutého těsta, nejprve dobře vypracovaného a pak řádně vykynutého. Po usmažení jsou nadýchané a heboučké, jen se na jazyku rozplývají. Podívejte se, jak správně smažit koblihy.

Jak nemít koblihy nasáklé tukem

Koblihy budou méně mastné, pokud je místo klasického smažení upečete v troubě nebo použijete horkovzdušnou fritézu.

Pokud ale chcete zůstat u smažení koblih v hrnci, vyzkoušejte tyto tři rady:

  1. Do koblihového těsta přidejte trochu rumu, ten má za úkol těsto nejen nakypřit, ale také se postarat, aby koblihy tolik nenasákly olejem.
  2. Koblihy vkládejte do dobře rozehřátého oleje, v opačném případě při rozehřívání nasáknou více tuku.
  3. Po osmažení dejte koblihy na papírový ubrousek nebo na papírovou utěrku, část tuku se do papíru vsákne.

Masopustní koblihy můžete vyzkoušet podle následujícího videoreceptu:

Máte ještě další tipy, jak mít koblihy méně mastné? Budeme rádi, když nám je pod článek napíšete. 

 

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Komentáře

Další tipy a triky