Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Snadné tvarování plněných rohlíčků z trojúhelníkových výsečí těsta. Upečete je prázdné nebo s náplní?
Zdroj: Iva Trhoňová se souhlasem

Určitě víte, že si doma můžete upéct nejen klasické přílohové rohlíky, ale i ty mnohem menší, a třeba i plněné. Pokud je spolehlivý recept, snadno připravíte malé rohlíčky s náplní.

Jednoduše tvarované, z kynutého nebo nekynutého těsta, se slanou nebo sladkou náplní. Je opravdu jen na vás, který recept zvolíte. Prázdné rohlíčky vytvarujete třeba podle některého z receptů na makovky, maličké slané rohlíčky z banketkového těsta, ty plněné mohou být například velmi oblíbené rohlíčky svatomartinské.

Nejoblíbenější recepty

Nejdříve je samozřejmě nutné vybrat si recept, podle kterého budete péct. Poté musíte z recepturních surovin uhníst těsto, které zakryjete proti osychání a necháte vykynout. Vykynuté těsto na lehce pomoučeném stole propracujete a můžete tvarovat. (V případě těsta nekynutého odpadá všechen čas při čekání na vykynutí, ale tvarování probíhá stejně.)

  1. Všechno uhnětené, vykynuté a propracované těsto rozdělíte na 2-3 části a z každé vyválíte větší kruh.

  2. Kruh rozkrájíte nožem nebo kolečkem na pizzu na 6-8 výsečí.

  3. Z každé výseče (trojúhelníku těsta) svinete malý rohlík.

  4. Máte-li chuť, můžete je naplnit slanou nebo sladkou náplní, zvolenou podle druhu vykynutého těsta. Slanou náplní může být strouhaný sýr s kouskem uzeniny nebo osolený tvaroh smíchaný s bylinkami - možností je mnoho. Sladkou - kterákoliv z náplní, kterou používáte na koláče nebo třeba jen kostička hořké čokolády.

Tvarovat rohlíky tímto způsobem je opravdu rychlejší. Však to poznáte sami, pokud vyzkoušíte. Variací na náplně je nepřeberně, do těsta můžete zavinout vlastně cokoliv pevnějšího, co máte s rohlíkovým těstem rádi.
Ve sladkém rohlíčku může být jakákoliv koláčová náplň nebo krájené čerstvé ovoce. No a ve slaných rohlíčcích? Kousky výrazně chutnajících sýrů, krájené dobré klobásky nebo salámu, podušené kysané zelí, dušené houby nebo kombinace všech těchto chutí. Ale nezapomeňte, i zde platí, že méně je někdy více!
Chcete-li, aby vaše přílohové rohlíky vypadaly jako od pekaře, budete je tvarovat trochu jiným způsobem. Věříme, že i ty se vám povedou k vaší spokojenosti!

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více