

Jemné koblížky z DP
Suroviny
- 500 g polohrubé mouky
- 40 g droždí
- 50 g krupicového cukru
- 2-3 lžíce oleje
- 250 ml vlažného mléka
- 2 žloutky
- asi 1/2 lžičky soli
- 2 cl rumu
- džem na plnění
- olej na smažení
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy receptu
Do pekárny vložíme suroviny - napřed tekuté, potom sypké a nakonec rozdrobené droždí. Zapneme na program Těsto.
Vykynuté těsto dáme na vál, rozválíme na asi 1 cm vysokou placku a vykrajujeme menší skleničkou (kroužkem) kolečka.
Na polovinu koleček dáme doprostřed džem, okraje koleček potřeme lehce vodou (aby se horní lépe přilepilo) a poklademe druhou polovinou koleček. Kraje důkladně uzavřeme konci nehtů, aby náplň nevytekla.
Troubu zapnout na 50°C a na 10 minut nechat koblížky ještě nakynout (třeba na plechu). Pak smažit koblížky v kastrolu ve vyšší vrstvě horkého oleje. Nakonec pocukrujeme.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: recept mám myslím z Pečení.info, ale nejsem si jistá, když jsem tam teď najela pro povolení ke zveřejnění, už jsem tam ty koblížky nenašla. Tak možná je to odjinud a když se ozve pravý autor, samozřejmě ho uvedu.
Tohle jsem dělala z poloviční dávky a zadělávala hnětačem. Koblížky dělám menší o průměru 6 cm a ze zbylého těsta dělám synovi oblíbené uzlíky.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Jemné koblížky z DP
-
Koblížky doopravdy výborné
,těsto krásně vykynulo i bez pekárny,pracovalo se s ním nádherně,po vykrojení jsem ještě chvíli nechala kynout a pak krásně vyskočili ještě při smažení. Hned po usmažení plním jahodovou marmeládou.Nestačila jsem je ani vyfotit,protože byl u nás dnes masopust a všechny se snědly.Vyzkoušela jsem už hodně receptu z topíku,ale tenhle recept si pochvalu doopravdy zaslouží.
-
výborný recept,dnes dělané a super,jen jsem je nedělala v pekárně,tedy alespoň těsto,dělané klasicky a bomba
-
Zdravím, chtěla bych vám poradit ještě jednoduší způsob koleček.. vždy si (jako paní autorka) vyválím tenký plát, ale, na půlku vyváleného těsta si kolečka sklenicí pouze naznačím, doprostřed každého dám náplň (já osobně nuttelu
) pak přes to překlopím druhou půlku těsta a sklenicí obě strany včetně náplně vykrojím (je to krásně poznat kde je náplň). Sklenice to celé zacelí bez pomoci ničeho, je to nejjednodušší způsob.. ze zbylého těsta to pak dělám jako s cukrovím, znovu zpracuji, vyválím a pokračuji dokud těsto prostě nemám..
-
Rebeko
děkuji Ti za radu pro Jitku
. Těší mě, že koblížky chutnají ...
.
-
jsou moc dobré já naznačim kolečka dám marmeládu položim další kolečko a skleničkou vykrajuju drží pěkně a nevytýkají
-
krásné ranko..tak jsem se včera pustila do koblížků..dělala jsem je úplně poprvé..dnes jsme si je daly s přítelem ke kávě a jsou výborný..(říká on
) jsou krásně měkké a nadýchné..dávám do oblíbených
jo a ještě maličkost..dělala jsem je bez rumu..ikdyž mi to nebylo doporučené,ale zkusila jsem to..a těsto jsem si zpracovala ručně..nemám tu pekárnu
-
jitka: není zač, ať se povedou
jo, ještě jsem si vzpomněla.. maminka vždycky do oleje, ve kterém se koblížky smažily, přidávala pár koleček syrové mrkve, které po dobu smažení průběžně vyměňovala.. prý kvůli přepalování tuku -
aha..děkuji..po udělání dám vědět jak dopadly..
-
jitka: myslím, že je.. ten rum těsto jakoby nadlehčí a při smažení pak nebude tolik "pít" tuk
-
http://www.toprecepty.cz/recept/4328-jemne-koblizk... prosím vás chci se dát do těchto koblížků ale nemám rum??je to důležitá ingredience??šlo by to bez něj? děkuju
-
Jdu na ne
-
Tak jsem si dneska upekla tyto koblížky. Stala se mi ale nehoda, když už jsem dala všechno do pekárny a chvilku se již těsto hnětalo, došlo mi, že jsem místo polohrubé mouky použila hladkou. I tak jsou koblížky luxusní, nadýchané a měkoučké a moc dobré.
Takže za recept moc díky, ukládám do oblíbených.
-
Nadjo
, je to tak jak píše Magdalenka - samozřejmě je můžeš nechat kynout na plechu jen tak, ale já mám dost studenou kuchyň a tak to dělám takto. A mám pocit, že to tak bylo uvedeno i v původním rcp.
Omlouvám se, že se ozývám až teď, ale chodím sem málo a někdy si nevšimnu, že je u mého rcp. dotaz.
Magdalenko, děkuji.
-
Magdalenko, děkuji
-
Nadi, ja tomu tak rozumiem, že pri nízkej teplote v trúbe 10 minút kysnú koblihy...a Mirka ich potom smaží v kastroli na oleji...