Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

I když na první pohled vypadá kuskus v podobě malých zrníček jako obilovina, jedná se ve skutečnosti o druh těstoviny, která je populární po celém světě díky své snadné přípravě a univerzálnímu použití pro sladké i slané pokrmy.

Kuskus má své kořeny v severní Africe, kde se tradičně připravuje ve speciálním hrnci zvaném "kuskusiér". A proč je kuskus tak oblíbený? Příprava kuskusu je totiž blesková a pochutnáme si na něm i s minimem dalších ingrediencí. Využíváme jej jako alternativu k rýži, těstovinám nebo bramborám. Můžeme ho kombinovat s masem či zeleninou a vzniknout může skvělý studený salát, příloha i sytý hlavní chod

Jak připravit kuskus ze dvou surovin

Nejběžněji je u nás k dostání marocký kuskus, který má nejjemnější podobu a prodává se jako instantní produkt, který se nemusí dále vařit. Pouze se zalije horkou vodou nebo pro bohatší chuť vývarem (zeleninovým, masovým). A jak na to?

  1. Na 1 porci kuskusu potřebujete: 50 g kuskusu a 100 ml vývaru nebo vody. 
  2. Kuskus nasypte do širší mísy (aby byl v tenčí vrstvě) a zalijte vařícím vývarem nebo vodou v poměru 1 díl kuskusu na 2 díly tekutiny.
  3. Jemně pročechrejte vidličkou
  4. Zakryjte pokličkou a nechte 10 minut odpočinout
  5. Poté podávejte jako přílohu nebo kuskus dochuťte podle vlastních preferencí

Základní přípravu kuskusu ze dvou surovin můžete zhlédnout také v našem videonávodu, který vás názorně provede krok za krokem. Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky