Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Spousta z nás nedá na klasické koláče dopustit. Obzvláště pak na ty, které zdobí naše oblíbená náplň a bohatá posypka. Upečte si s námi chutné a kypré koláče s různými náplněmi jako od babičky, po kterých jen zapráší.

Koláče milují malí i velcí mlsouni. Na dokonale vláčném těstě si totiž hoví chutná a šťavnatá náplň, kterou navíc pokrývá lahodně křupavá drobenka. Co víc si přát? Vraťte se s námi do babiččiny kuchyně a upečte si ty nejlepší koláče ze všech.

Jak upéct koláče jako od babičky

Na 1 dávku koláčů po babičce budete potřebovat 500 g hladké mouky, 2 žloutky, 250 ml mléka, 6 kostek cukru, 200 ml oleje, trošku soli, 42 g čerstvého droždí (1 kostku), náplň podle vašich preferencí a 1 vejce na potření.

  1. Z vlažného mléka, cukru, trošky mouky z uvedeného množství a rozdrobeného droždí připravte kvásek a nechte ho na teplém místě vzejít.
  2. Do prosáté mouky přidejte sůl a promíchejte. Následně přidejte vzešlý kvásek, žloutky a olej. Vypracujte těsto, které nechte v teple vykynout do dvojnásobku.
  3. Včas zapněte troubu a nechte ji předehřát na potřebných 180 °C; plech vyložte pečicím papírem.
  4. Vykynuté těsto rozdělte na stejnoměrné kousky, ze kterých vytvarujte kuličky. Ty vyskládejte na připravený plech s dostatečným rozestupem (ještě nakynou).
  5. Kuličky roztlačte dlaní, skleničkou nebo důlkovačem na koláče tak, aby vznikl vámi požadovaný a dostatečný důlek na náplň. Následně plňte podle libosti.
    TipKoláče jsou skvělé s jednotnou náplní, ale i s kombinací tvarohu a povidel.
  6. Okraje naplněných koláčů potřete rozšlehaným vejcem a, pokud máte rádi, posypte je máslovou drobenkou, která na nich vytvoří křupavou čepičku.
  7. Připravené koláče vložte do předem vyhřáté trouby a pečte do růžové barvy. Po upečení lze koláče potřít rozpuštěným máslem s trochou rumu či mlékem.

Koláče jsou naprosto dokonalým moučníkem, protože si je můžete připravit pokaždé jinak - každý koláč může mít jinou náplň nebo být naplněn jejich kombinací, lze ho posypat drobenkou nebo ozdobit mandlemi či rozinkami.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli