Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zamotané koláče: Vláčný moučník připravíte s čerstvými i kompotovanými meruňkami
Zdroj: Toprecepty

Dokonale chutné a šťavnaté oranžové plody akorát tak do ruky, to jsou oblíbené meruňky. Využití najdou ve slané i sladké kuchyni, stejně jako v té studené i teplé. Co ale jejich lahodnou chuť spojit s kynutým těstem?

Kvalitní mlsání - a nejlépe to domácí - milujeme všichni. Sezónní ovoce nás vybízí nejen k jeho konzervaci na zimní období, ale také ke zpracování do dobrot, na kterých si můžeme hned pochutnat. Tak co upéct dokonalé zamotané koláče?

Jak připravit a upéct zamotané koláče

Na zhruba 36 zamotaných koláčů budete potřebovat 500 g hladké mouky, 50 g krupicového cukru, 75 g másla, 250 ml vlažného mléka, 40 g čerstvého droždí, 1/2 lžičky soli, 1 vejce, 20 g másla (na potření těsta) a citrónovou kůru. Na zdobení pak 400 ml mléka, 1 mandlový nebo vanilkový pudink, 1 vanilkový cukr a meruňky.

  1. Mouku prosejte a poté k ní přimíchejte sůl. Vytvořte v mouce se solí důlek, do kterého rozdrobte čerstvé droždí a přilijte vlažné mléko. Nechte vzejít.
  2. K vyběhnutému droždí v mouce přidejte vejce, cukr, rozpuštěné máslo (vlažné, nikoliv horké), citrónovou kůru a vypracujte hladké, nelepivé těsto.
  3. Těsto nechte zhruba 30 minut kynout, poté lehce propracujte a nechte opětovně kynout dalších 10 minut v teple.
  4. Vykynuté těsto rozdělte na poloviny a každou z nich vyválejte na zhruba 1 cm silný obdélník. Ten potřete vlažným máslem a zatočte delší stranou do rolády.
  5. Obě rolády následně nití krájejte na 1 cm silné plátky, které skládejte na pečicím papírem vyložený plech. Případné konce pásků těsta můžete zahnout pod koláč.
  6. Vzniklé koláče - šnečky - nechte opět 10 minut kynout (zakryté, v teple).
  7. Do každého koláče udělejte prsty důlek - do nich pak dejte lžičku pudinku uvařeného s mlékem a vanilkovým cukrem. Pudink může být i horký.
  8. Do pudinku jemně zatlačte polovinu vypeckované meruňky - může být i kompotovaná. V nouzi můžete použít také například švestky či jiné ovoce.
  9. Zamotané koláče pečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C přibližně 10–15 minut do zrůžovění okrajů. Podávejte pocukrované a se sklenicí mléka.

Učarovaly vám zamotané koláče s meruňkovým středem? Pak jistě oceníte náš názorný videorecept, podle kterého vám neunikne ani jeden krok postupu a budete přesně vědět, jak to všechno zvládnout. Přejeme hodně zdaru a dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky