Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Knedlíčky, ať už jakékoliv, dovedou z obyčejných polévek rázem udělat sváteční. Oblíbené jsou kvasnicové i játrové a celá řada dalších. Jednou z mnoha možností jsou knedlíčky mrkvové. Jakmile je jednou ochutnáte, budete se k nim rádi vracet.

Mrkev v sobě má přirozenou sladkost, kterou předává všem jídlům, do kterých ji použijeme. Hodí se ke zpracování naslano i nasladko. Skvěle z ní chutnají také knedlíčky do polévky. Na pohled jsou lehce zbarvené nádechem "mrkvové" barvy a výborně se uplatní ve vývarech, nejen v masových, ale i v zeleninových.

Jak udělat mrkvové knedlíčky

Na základní dávku budete potřebovat 100 g mrkve, 1 polévkovou lžíci másla, 1 vejce, strouhanku, mletý kmín, pepř, muškátový květ, sůl a nasekanou petrželku.
  1. Očištěnou mrkev uvařte doměkka, pak ji nechte vychladnout a rozmačkejte ji vidličkou nebo nastrouhejte.
  2. Do misky dejte 2 lžíce strouhanky, pokapejte ji rozpuštěným máslem, přidejte rozmačkanou mrkev, vajíčko a koření. Vše společně promíchejte.
  3. Pokud je potřeba, zahustěte směs ještě strouhankou a přidejte nasekanou petrželku
  4. Směs by měla jít dobře tvarovat. Tvarujte knedlíčky a vkládejte je do vroucí polévky. Všechny knedlíčky dejte vařit současně, aby byly uvařené zároveň.
  5. Vařte je při mírném varu 5 minut
  6. Tip: Obdobným způsobem jako knedlíčky z mrkve můžete uvařit knedlíčky i z jiné zeleniny, např. z květáku, celeru nebo kapusty.
Na postup v několika krocích se podívejte v následujícím videoreceptu.

Zeleninové knedlíčky do polévek

Nejběžnější knedlíčky do polévek jsou játrové, ale možností je mnohem více a mnozí strávníci dají přednost knedlíčkům zeleninovým. Příprava je snadná a chuť výborná. Zeleninové knedlíčky se hodí především do vývarů a jednoduchých polévek. Snadno se mrazí. Uvaříte je až po vytažení z mrazničky.

Umíte ještě další zeleninové knedlíčky? Můžete nám do komentáře napsat, jak je připravujete.

 

Komentáře

Další tipy a triky