Jak připravit nejlepší svatomartinskou husu? Naplňte ji jablky a podávejte k ní lokše
Na sváteční tabuli patří bezesporu svatomartinská husa. Tato je naplněná jablky a proto také krásně voní. Jako tradiční přílohu můžete zvolit jednoduché, ale chutné lokše. Pochutnáte si ale také, když k husičce uvaříte knedlíky a zelí.
Svatomartinská husa má být podle tradice posledním vydatným jídlem, které si užijeme před adventním půstem. Husu upečte buď už naporcovanou nebo v celku. Lokše jsou bramborové placky, které jsou na přípravu nenáročné, levné a výborné. V kontrastu s husou jako symbolem hojnosti chutnají skvěle.
Mohlo by vás zajímat
Svatomartinská husa a lokše
Porcované husí maso je upečené sice rychleji, ale do husy pečené v celku můžete dát nádivku, která celý pokrm ještě chuťově povýší. Podle videoreceptu si můžete připravit husu plněnou sladkými jablky, potřebujete pouze husu, 4 lžíce kmínu, sůl a 4 jablka.
- Troubu si předehřejte na 210 °C. Očištěnou a vykuchanou husu zbavte přebytečné kůže na krku a odstřihněte konce křídel.
- Dále husu potřete solí a posypte kmínem. Zastřižené konce křídel položte do pekáče a dejte do něj husu prsíčky dolů.
- Tip 1: Den předem husu nasolte a okmínujte a nechte ji v lednici přes noc odpočívat. Včas před pečením ji vytáhněte z lednice, aby dosáhla pokojové teploty.
- Jablka nakrájejte na čtvrtky a několik jich napěchujte dovnitř husy, ostatní nasypte do pekáče okolo.
- Asi do 1/4 pekáče podlijte husu horkou vodou.
- Tip 2: Po stranách propíchejte husu vidličkou, aby se uvolnilo a vyteklo podkožní sádlo.
- Pekáč dejte do trouby a husu předpečte. Po 20 minutách pekáč přiklopte a teplotu trouby snižte na 180 °C. Husu pravidelně kontrolujte a v případě potřeby buď podlijte vodou nebo seberte vyškvařený tuk.
- Po hodině pečení husu obraťte a pečte dále zhruba 60 minut. Pak pekáč odklopte a dopečte dozlatova asi 30 minut.
Jak připravit lokše
Než bude husa hotová, připravte si lokše. Budete potřebovat 1kg vařených vychladlých brambor, 350 g hladké mouky, lžičku soli a sádlo.
- Uvařené a oloupané brambory nastrouhejte a smíchejte s moukou a solí.
- Vypracujte těsto, které vyválíte do válečku.
- Z válečku si odkrajujte kousky, které na pomoučněném vále vyválíte do tenkých placek.
- Placky opékejte nasucho z obou stran na rozpálené pánvi.
- Tip: Kromě pánve můžete použít i elektrický palačinkovač.
- Ještě horké placky potřete sádlem.
Kromě sádla můžete placky potřít i jiným tukem, třeba olejem nebo máslem. S přípravou bramborových placek vám pomůže následující videorecept.
Komentáře