Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak udělat pohankové bramboráky. Chuť je trochu jiná, ale výtečná
Zdroj: Toprecepty

Bramboráky jsou báječným jídlem, jehož vůně láká všechny z blízkého okolí k ochutnávání. Tyto placičky se obvykle připravují z hladké mouky, strouhaných brambor a vajíčka, ale nabízí se mnoho dalších možností k experimentování. Můžete je pro změnu vyzkoušet s pohankou, která vám zůstala od oběda.

Bramboráky jsou jednoduché bramborové placky, které se dají připravovat v nejrůznějších obměnách. Samozřejmě se pak už nejedná o typické "bramboráky", ale o jiné a chuťově výborné verze. Mimo celou řadu jiných možností do bramboráků můžeme přidávat buď uvařenou pohanku nebo jemně pomletou pohankovou mouku. Obě možnosti jsou chuťově příjemné. 

Jak udělat pohankové bramboráky

Ukážeme vám, jak bramboráky připravit s uvařenou pohankou, skvěle se do nich hodí také pohanka lámanka.

  1. Na základní dávku si připravte 3 střední brambory, 1/2 hrnku pohanky, hrnek vody, 1 lžíci sušené cibule, 2 vajíčka, mléko podle potřeby a 1–2 lžíce hladké mouky. Na ochucení budete potřebovat majoránku, kmín, sůl, pepř a 3–4 stroužky česneku.
  2. Pohanku vsypte do vroucí vody, hrnec odstavte a přikryjte pokličkou. Po zchladnutí pohanku ponorným mixérem lehce promixujte.
  3. Brambory nahrubo nastrouhejte.
  4. Smíchejte pohanku a brambory, přidejte vejce, koření, česnek a cibuli. Do směsi ještě dejte mouku a trochu mléka, konzistence by měla být obdobná jako u těst na klasické bramboráky. Pokud je směs příliš řídká, přidejte trochu mouky.
  5. Tip: Směs na bramboráky můžete vylepšit trochou nasekané naťové petržele nebo pažitky
  6. Pak rozehřejte na pánvi olej, lžící do něj dávejte trochu těsta a smažte tenčí placičky. V průběhu smažení je otočte a dosmažte i z druhé strany. 
  7. Pohankové bramboráky servírujte stejně jako obyčejné bramboráky, výborně budou chutnat se zeleninovým salátem.

Bramboráky s pohankovou moukou

Vyzkoušejte také bramboráky s pohankovou moukou, ta jim dodá perfektní soudržnost a konzistenci. Pšeničnou mouku nemusíte přidávat vůbec. Chuť bramboráků bude mírně zemitá a trochu jiná, než jsme obvykle zvyklí. Pohankové bramboráky jsou tmavší, ale velmi chutné. Do těsta na tyto bezlepkové bramboráky nemusíte přidávat vejce - pohanková mouka se postará o dobrou soudržnost těsta.

Podle následujícího videoreceptu můžete vyzkoušet bramboráky s ovesnými vločkami.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli