Jak udělat pohankové bramboráky. Chuť je trochu jiná, ale výtečná
Bramboráky jsou báječným jídlem, jehož vůně láká všechny z blízkého okolí k ochutnávání. Tyto placičky se obvykle připravují z hladké mouky, strouhaných brambor a vajíčka, ale nabízí se mnoho dalších možností k experimentování. Můžete je pro změnu vyzkoušet s pohankou, která vám zůstala od oběda.
Bramboráky jsou jednoduché bramborové placky, které se dají připravovat v nejrůznějších obměnách. Samozřejmě se pak už nejedná o typické "bramboráky", ale o jiné a chuťově výborné verze. Mimo celou řadu jiných možností do bramboráků můžeme přidávat buď uvařenou pohanku nebo jemně pomletou pohankovou mouku. Obě možnosti jsou chuťově příjemné.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat pohankové bramboráky
Ukážeme vám, jak bramboráky připravit s uvařenou pohankou, skvěle se do nich hodí také pohanka lámanka.
- Na základní dávku si připravte 3 střední brambory, 1/2 hrnku pohanky, hrnek vody, 1 lžíci sušené cibule, 2 vajíčka, mléko podle potřeby a 1–2 lžíce hladké mouky. Na ochucení budete potřebovat majoránku, kmín, sůl, pepř a 3–4 stroužky česneku.
- Pohanku vsypte do vroucí vody, hrnec odstavte a přikryjte pokličkou. Po zchladnutí pohanku ponorným mixérem lehce promixujte.
- Brambory nahrubo nastrouhejte.
- Smíchejte pohanku a brambory, přidejte vejce, koření, česnek a cibuli. Do směsi ještě dejte mouku a trochu mléka, konzistence by měla být obdobná jako u těst na klasické bramboráky. Pokud je směs příliš řídká, přidejte trochu mouky.
- Tip: Směs na bramboráky můžete vylepšit trochou nasekané naťové petržele nebo pažitky.
- Pak rozehřejte na pánvi olej, lžící do něj dávejte trochu těsta a smažte tenčí placičky. V průběhu smažení je otočte a dosmažte i z druhé strany.
- Pohankové bramboráky servírujte stejně jako obyčejné bramboráky, výborně budou chutnat se zeleninovým salátem.
Bramboráky s pohankovou moukou
Vyzkoušejte také bramboráky s pohankovou moukou, ta jim dodá perfektní soudržnost a konzistenci. Pšeničnou mouku nemusíte přidávat vůbec. Chuť bramboráků bude mírně zemitá a trochu jiná, než jsme obvykle zvyklí. Pohankové bramboráky jsou tmavší, ale velmi chutné. Do těsta na tyto bezlepkové bramboráky nemusíte přidávat vejce - pohanková mouka se postará o dobrou soudržnost těsta.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře