Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polenta je kaše z kukuřičné krupice, která se do celého světa rozšířila z Apeninského poloostrova. Servíruje se jak slaná, tak sladká, ale udělat se z ní dají i hlavní chody. Příprava není vůbec složitá, stačí dodržet několik kroků.

To, co běžně kupujete v obchodech jako polentu, je instantní produkt. Na rozdíl od kukuřičné krupice je instantní polenta již zpracovaná, takže se doba varu výrazně zkracuje. Je to tedy ideální příloha k minutkovému masu, ale také skvělá volba pro rychlé snídaně.

Jak udělat polentovou kaši

Na přípravu krémové kaše budete kromě instantní polenty potřebovat pouze několik minut času, vodu či mléko, hrnec, kuchyňskou metlu a ingredience na ochucení.

  • Na 100 g polenty si přichystejte 1 litr tekutiny. Na slanou polentovou kaši dejte vařit osolenou vodu. Pro sladkou variantu přiveďte k varu mléko.
  • Do vroucí tekutiny za neustálého míchání postupně vsypte polentu. Je opravdu nutné polentu přisypávat pomalu a stále míchat, aby se v kaši nevytvořily hrudky.
  • Pří mírné teplotě vařte polentu 5 až 10 minut za stálého promíchávání. Ke konci můžete plamen zeslabit na minimum, případně úplně vypnout a nechat polentu dojít.
  • Veškerá voda by se měla vsáknout do polenty, kaše by pak měla být krásně hustá a krémová.
  • Chcete-li polentu servírovat naslano, ochuťte ji kořením, vmíchejte do ní olivový olej nebo třeba nastrouhaný sýrSladkou kaši vykouzlíte za použití medu, skořice či kakaa.

Pokud máte rádi chřest s holandskou omáčkou, určitě musíte vyzkoušet následující recept. V něm se totiž typicky žlutá omáčka zaměňuje právě za krémovou polentu. Pro zjemnění se přidává kousek másla a servíruje se spolu se zakysanou smetanou, hoblinkami parmezánu a s citrónovou trávou.

Komentáře

Další tipy a triky