Jak udělat krémovou polentovou kaši? Skvěle chutná jak naslano, tak nasladko
Polenta je kaše z kukuřičné krupice, která se do celého světa rozšířila z Apeninského poloostrova. Servíruje se jak slaná, tak sladká, ale udělat se z ní dají i hlavní chody. Příprava není vůbec složitá, stačí dodržet několik kroků.
To, co běžně kupujete v obchodech jako polentu, je instantní produkt. Na rozdíl od kukuřičné krupice je instantní polenta již zpracovaná, takže se doba varu výrazně zkracuje. Je to tedy ideální příloha k minutkovému masu, ale také skvělá volba pro rychlé snídaně.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat polentovou kaši
Na přípravu krémové kaše budete kromě instantní polenty potřebovat pouze několik minut času, vodu či mléko, hrnec, kuchyňskou metlu a ingredience na ochucení.
- Na 100 g polenty si přichystejte 1 litr tekutiny. Na slanou polentovou kaši dejte vařit osolenou vodu. Pro sladkou variantu přiveďte k varu mléko.
- Do vroucí tekutiny za neustálého míchání postupně vsypte polentu. Je opravdu nutné polentu přisypávat pomalu a stále míchat, aby se v kaši nevytvořily hrudky.
- Pří mírné teplotě vařte polentu 5 až 10 minut za stálého promíchávání. Ke konci můžete plamen zeslabit na minimum, případně úplně vypnout a nechat polentu dojít.
- Veškerá voda by se měla vsáknout do polenty, kaše by pak měla být krásně hustá a krémová.
- Chcete-li polentu servírovat naslano, ochuťte ji kořením, vmíchejte do ní olivový olej nebo třeba nastrouhaný sýr. Sladkou kaši vykouzlíte za použití medu, skořice či kakaa.
Pokud máte rádi chřest s holandskou omáčkou, určitě musíte vyzkoušet následující recept. V něm se totiž typicky žlutá omáčka zaměňuje právě za krémovou polentu. Pro zjemnění se přidává kousek másla a servíruje se spolu se zakysanou smetanou, hoblinkami parmezánu a s citrónovou trávou.
Komentáře