Jak připravit polentu? Kukuřičná kaše je jednoduchou přílohou, ale vyzkoušejte i další úpravy
Polenta, oblíbené italské jídlo, je vlastně kukuřičná kaše, kterou získáme buď důkladným uvařením kukuřičné krupice, což trvá déle, nebo také krátkým povařením instatní polenty. Hotovou polentu využijeme jako kaši, přílohu či surovinu k další přípravě chutných jídel.
Kulinářské tipy a triky Ukázat další tipy
Polenta nasladko
Kulinářské tipy a triky Ukázat další tipy
Polenta naslano jako příloha
Kukuřičná krupice (na rozdíl od instantní polenty) potřebuje důkladně uvařit, což trvá přibližně 30-45 minut. Vařit ji můžeme samozřejmě ve vodě, ale vodu (nebo její část) lze nahradit vývarem. Polentu ochutíme solí a oblíbeným kořením, např. bazalkou a rozmačkaným česnekem. Během vaření ji po chvilkách mícháme, aby se nepřichytila ke dnu. Polentu podáváme naslano s tepelně upravenou zeleninou (např. s rajčaty, červenou paprikou a cibulí), houbami nebo masem. Její chuť bude ještě lepší, když do ní vmícháme nastrouhaný sýr, nebo ji sýrem při podávání posypeme.
Zapečená polenta
Další způsob úpravy polenty je také jednoduchý a velmi chutný. Když si budeme vařit kaši z polenty, můžeme ji uvařit rovnou více a část použít na další jídlo k zapékání. Je to velmi jednoduché. Uvařenou polentu dobře ochutíme a zapečeme v pekáčku se zeleninou, houbami a případně s masem. Pokrm zpestří sýry a vajíčka. Pokud se rozhodneme zapékat pouze nízkou vrstvu polenty, dobře ji ochutíme a posypeme strouhaným sýrem.
Opečené kousky polenty
Uvařenou polentu nalijeme na vymazaný plech ve vrstvě přibližně 1,5 cm. Necháme ji několik hodin ztuhnout. Po zchladnutí získá pevnou konzistenci a dají se z ní vykrajovat různé tvary - čtverečky, obdélníčky a další. Ty pak dále smažíme buď na plechu nebo na pánvi. Před smažením je můžeme obalit v hrubé mouce a oblíbeném koření. Vzhledem pak polentové kousky připomínají smažený sýr, jenže jsou mnohem levnější, a výborně chutnají s bramborovou kaší.
Krémová polentová kaše
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Vepřové maso na špeku a tymiánu
Přidáno před 7 hodinami

Kuřecí maso v mrkvi s černým pivem
Přidáno před 8 hodinami

Bramborový guláš s mrkví a fazolemi
Přidáno před 16 hodinami

Ovocný dort Pikachu
Přidáno 27. 3. 2023 20:51

Vepřová panenka s pórkem
Přidáno 27. 3. 2023 15:38

Citronové řezy s kokosovým krémem
Přidáno 27. 3. 2023 09:47
Komentáře
Nejsou zde žádné komentáře.