Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V zimním období přichází správný čas na červenou řepu, kořenovou zeleninu nabitou nejen krásnou barvou, ale především vitamíny. Pokud nevíte, jak ji v kuchyni zužitkovat, přinášíme inspiraci na bleskovou a lahodnou pomazánku.

Jednou z možností, jak si červenou řepu zamilovat, je ochutnat pomazánku, která zaujme hned na první pohled svou výraznou barvou. Zároveň kombinuje chuť sladké řepy a pikantního křenu. Vše propojíme jemným pomazánkovým máslem s trochou jogurtu a zakysané smetany. Už se vám sbíhají sliny? Pojďme na přípravu. 

Jak udělat pomazánku z červené řepy

Na přípravu pomazánek z řepy používáme řepu buď uvařenou či pečenou, nebo syrovou jako v našem receptu, čímž si zachová chuť i všechny své vitamíny. A jak na to? 

  1. Na 1 dávku pomazánky z červené řepy s křenem potřebujete: 200 g červené řepy, 180 g pomazánkového másla bez příchuti, 2 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce zakysané smetany, 1 lžičku strouhaného křenu a dle chuti sůl a mletý pepř. 
  2. Bulvy oloupejte a nastrouhejte řepu na struhadle najemno.
  3. V misce smíchejte řepu s pomazánkovým máslem, jogurtem a smetanou, směs podle chuti osolte a opepřete. 
  4. Nakonec vmíchejte najemno nastrouhaný křen
  5. Pomazánku z červené řepy s křenem namažte na oblíbené pečivo. 

Tip: K červené řepě se dokonale hodí nasekané vlašské ořechy nebo opražená slunečnicová semínka, která na povrch sypeme při podávání. 

Vyzkoušejte pomazánku zase trochu jinak, a to z červené řepy a lučiny. Přidáváme do ní také nastrouhaný sýr a česnek pro lehkou pikantnost. Pomazánka je opět velmi snadná a rychlá. S přípravou pomůže náš videorecept

Komentáře

Další tipy a triky