Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Příprava povidel je neodmyslitelnou součástí přelomu léta a podzimu. Chutnou ovocnou nátěrku skladujeme ve sklepe či spíži, a je nám po ruce kdykoliv potřebujeme. A jak můžeme poctivá domácí povidla připravit?

Povidla jsou nedílnou součástí buchet, koláčů a spousty dalších moučníků. K překvapení mnohých lze povidla využít také ve slané kuchyni - takový jelení guláš s povidly a skořicí je delikátní pochoutkou vhodnou i na slavnostní stůl.

Jak připravit povidla vařením v hrnci

V první řadě zvolte druh ovoce, ze kterého chcete povidla připravovat. Švestky jsou jasnou volbou, použít lze i hrušky a jablka, chutná jsou také povidla z nektarinek.

  1. Ovoce pečlivě omyjte, rozkrojte na poloviny, odstraňte stopky, jádřince či pecky. V případě potřeby ho nakrájejte na menší kousky.
  2. Připravené ovoce vložte do většího hrnce se silnějším dnem, přidejte trochu vody a uveďte do varu. Do částečně rozvařeného ovoce přidejte cukr a podle chuti citrónovou šťávu či koření, jako je skořice, badyán nebo hřebíček.
  3. Ovocnou směs za občasného promíchání zcela rozvařte na mírném plamenu a poté vařte dále až do stavu, kdy povidla získají požadovanou konzistenci. Někdy se doporučuje povidla nemíchat, avšak záleží především na typu hrnce.
  4. Nyní je můžete rozmixovat ponorným mixérem dohladka nebo nechat přiznané kousky. Před mixováním však nezapomeňte vyjmout všechno koření.

Tip: Ovoce prosypané cukrem můžete nechat v hrnci odležet do druhého dne, aby pustilo šťávu a vy ho nemuseli na začátku podlévat. Není to však nezbytně nutné.

Jak připravit povidla pečením v troubě

Příprava povidel pečením je oblíbená pro svou bezstarostnost - stačí jen připravené ovoce vložit do trouby a dál se nestarat (samozřejmě je tento popis zjednodušen).

  1. Ovoce je stejně jako v případě vaření potřeba omýt, rozkrojit, odstranit stopky, jádřince nebo pecky. Slupku na ovoci ponechte - například u jablek jsou skvělým pomocníkem pro zahuštění díky obsahu pektinu.
  2. Hluboký plech vyložte pečicím papírem - to vám ušetří práci při úklidu. Ovoce do něj vsypte, pokapejte octem a dejte péct při 225 °C na 20–25 minut.
  3. Po uplynutí dané doby ovoce rovnoměrně posypte polovinou množství cukru a nechte péct dalších zhruba 15 minut.
  4. Následně přisypte druhou polovinu cukru a nechte dalších 15 minut péct. Přidejte rozdrcené koření (skořice, hřebíček, badyán), případně rum.
  5. Povidla pořádně promíchejte a nakonec rozmixujte ponorným mixérem do hladké konzistence - někdo však má radši povidla s kousky ovoce, záleží na vás.

Tip: Pokud se vám i po uplynutí celkové doby pečení zdají povidla příliš řídká, nechte je péct tak dlouho, dokud nebudete s jejich hustotou spokojeni.

Tak jakou variantu přípravy zvolíte raději? U nás na plné čáře vyhrávají povidla z trouby, jelikož se nemusíme bát o děti, které se tu a tam v kuchyni mihnou. Zkusíte přípravu povidel pečených v troubě podle následujícího videoreceptu?

Komentáře

Další tipy a triky