Jak udělat povidla? Chutnou ovocnou pomazánku můžete uvařit či upéct
Příprava povidel je neodmyslitelnou součástí přelomu léta a podzimu. Chutnou ovocnou nátěrku skladujeme ve sklepe či spíži, a je nám po ruce kdykoliv potřebujeme. A jak můžeme poctivá domácí povidla připravit?
Povidla jsou nedílnou součástí buchet, koláčů a spousty dalších moučníků. K překvapení mnohých lze povidla využít také ve slané kuchyni - takový jelení guláš s povidly a skořicí je delikátní pochoutkou vhodnou i na slavnostní stůl.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit povidla vařením v hrnci
V první řadě zvolte druh ovoce, ze kterého chcete povidla připravovat. Švestky jsou jasnou volbou, použít lze i hrušky a jablka, chutná jsou také povidla z nektarinek.
- Ovoce pečlivě omyjte, rozkrojte na poloviny, odstraňte stopky, jádřince či pecky. V případě potřeby ho nakrájejte na menší kousky.
- Připravené ovoce vložte do většího hrnce se silnějším dnem, přidejte trochu vody a uveďte do varu. Do částečně rozvařeného ovoce přidejte cukr a podle chuti citrónovou šťávu či koření, jako je skořice, badyán nebo hřebíček.
- Ovocnou směs za občasného promíchání zcela rozvařte na mírném plamenu a poté vařte dále až do stavu, kdy povidla získají požadovanou konzistenci. Někdy se doporučuje povidla nemíchat, avšak záleží především na typu hrnce.
- Nyní je můžete rozmixovat ponorným mixérem dohladka nebo nechat přiznané kousky. Před mixováním však nezapomeňte vyjmout všechno koření.
Tip: Ovoce prosypané cukrem můžete nechat v hrnci odležet do druhého dne, aby pustilo šťávu a vy ho nemuseli na začátku podlévat. Není to však nezbytně nutné.
Jak připravit povidla pečením v troubě
Příprava povidel pečením je oblíbená pro svou bezstarostnost - stačí jen připravené ovoce vložit do trouby a dál se nestarat (samozřejmě je tento popis zjednodušen).
- Ovoce je stejně jako v případě vaření potřeba omýt, rozkrojit, odstranit stopky, jádřince nebo pecky. Slupku na ovoci ponechte - například u jablek jsou skvělým pomocníkem pro zahuštění díky obsahu pektinu.
- Hluboký plech vyložte pečicím papírem - to vám ušetří práci při úklidu. Ovoce do něj vsypte, pokapejte octem a dejte péct při 225 °C na 20–25 minut.
- Po uplynutí dané doby ovoce rovnoměrně posypte polovinou množství cukru a nechte péct dalších zhruba 15 minut.
- Následně přisypte druhou polovinu cukru a nechte dalších 15 minut péct. Přidejte rozdrcené koření (skořice, hřebíček, badyán), případně rum.
- Povidla pořádně promíchejte a nakonec rozmixujte ponorným mixérem do hladké konzistence - někdo však má radši povidla s kousky ovoce, záleží na vás.
Tip: Pokud se vám i po uplynutí celkové doby pečení zdají povidla příliš řídká, nechte je péct tak dlouho, dokud nebudete s jejich hustotou spokojeni.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Tak jakou variantu přípravy zvolíte raději? U nás na plné čáře vyhrávají povidla z trouby, jelikož se nemusíme bát o děti, které se tu a tam v kuchyni mihnou. Zkusíte přípravu povidel pečených v troubě podle následujícího videoreceptu?
Komentáře