Jak udělat rychlý švestkový koláč? Hrnečková klasika podle videa se pokaždé povede
První švestky začínají dozrávat a to je skvělá příležitost upéct z nich něco dobrého. Výtečné jsou kynuté buchty na plech, ale pokud zápasíte s nedostatkem času, nejlepší volbou je jednoznačně rychlý švestkový koláč nakypřený práškem do pečiva.
Na koláč jsou nejlepší dobře vyzrálé, ale zatím pevné švestky. Moučníku dají svou sladkost a snadno se z nich vylupuje švestka. Pokud se pustíte do pečení, za chvíli se bude vaší kuchyní linout nádherná švestková vůně. Vyzkoušejte jednoduchý a mnohokrát osvědčený moučník našich babiček - rychlý švestkový koláč.
Jak udělat švestkový koláč
Na švestkový koláč z úvodního videa si připravte 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 3/4 hrnku moučkového (nebo krystalového cukru), 1 vanilkový cukr, 1 hrnek mléka, 3/4 hrnku oleje, 1 vejce a 3/4 kypřicího prášku do pečiva.
Na drobenku budete potřebovat 3/4 hrnku polohrubé mouky, 1/2 hrnku moučkového (nebo krystalového) cukru a 70 g másla. Na povrch si připravte švestky nebo jiné ovoce a moučkový cukr na pocukrování před podáváním.
- K odměřování surovin budete potřebovat hrnek o objemu 250 ml.
- Hluboký plech vyložte pečicím papírem nebo vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou.
- Švestky opláchněte a nechte okapat, případně je osušte v utěrce, aby se na moučník nedostala zbytečná voda. Vypeckujte je.
- Troubu včas zapněte, aby se před pečením moučníku vyhřála. Doporučená teplota je 180 °C. Řiďte se vždy zkušenostmi s vlastní troubou.
- Připravte drobenku a to tak, že všechny suroviny na ni dáte do misky, máslo nakrájíte na plátky a vše společně promnete mezi prsty, aby se začaly tvořit žmolky.
- V jiné míse smíchejte všechny sypké suroviny na těsto.
- Dále přidejte mléko, olej a vejce. Ručním šlehačem vše jen velmi krátce prošlehejte, aby se těsto spojilo. Stačí použít vařečku, těsto bude i tak dostatečně promíchané.
- Připravené těsto nalijte na plech. Poklaďte ho rozpůlenými švestkami, řeznou stranu dávejte nahoru. Nakonec ještě ovoce posypejte drobenkou.
- Tip: Pokud drobenky připravíte více, snadno ji zmrazíte na příště.
- Plech vložte do předem vyhřáté trouby.
- Koláč bude hotový přibližně za 35 minut. Po upečení ho nechte vychladnout, případně ho ještě pocukrujte a můžete začít krájet na řezy a servírovat.
Budeme rádi, když nám napíšete, jak se vám švestkový koláč povedl.
Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře