Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

První švestky začínají dozrávat a to je skvělá příležitost upéct z nich něco dobrého. Výtečné jsou kynuté buchty na plech, ale pokud zápasíte s nedostatkem času, nejlepší volbou je jednoznačně rychlý švestkový koláč nakypřený práškem do pečiva.

Na koláč jsou nejlepší dobře vyzrálé, ale zatím pevné švestky. Moučníku dají svou sladkost a snadno se z nich vylupuje švestka. Pokud se pustíte do pečení, za chvíli se bude vaší kuchyní linout nádherná švestková vůně. Vyzkoušejte jednoduchý a mnohokrát osvědčený moučník našich babiček - rychlý švestkový koláč.

Jak udělat švestkový koláč

Na švestkový koláč z úvodního videa si připravte 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 3/4 hrnku moučkového (nebo krystalového cukru), 1 vanilkový cukr, 1 hrnek mléka, 3/4 hrnku oleje, 1 vejce a 3/4 kypřicího prášku do pečiva. 

Na drobenku budete potřebovat 3/4 hrnku polohrubé mouky, 1/2 hrnku moučkového (nebo krystalového) cukru a 70 g másla. Na povrch si připravte švestky nebo jiné ovoce a moučkový cukr na pocukrování před podáváním.

  1. K odměřování surovin budete potřebovat hrnek o objemu 250 ml.
  2. Hluboký plech vyložte pečicím papírem nebo vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. 
  3. Švestky opláchněte a nechte okapat, případně je osušte v utěrce, aby se na moučník nedostala zbytečná voda. Vypeckujte je.
  4. Troubu včas zapněte, aby se před pečením moučníku vyhřála. Doporučená teplota je 180 °C. Řiďte se vždy zkušenostmi s vlastní troubou.
  5. Připravte drobenku a to tak, že všechny suroviny na ni dáte do misky, máslo nakrájíte na plátky a vše společně promnete mezi prsty, aby se začaly tvořit žmolky.
  6. V jiné míse smíchejte všechny sypké suroviny na těsto
  7. Dále přidejte mléko, olej a vejce. Ručním šlehačem vše jen velmi krátce prošlehejte, aby se těsto spojilo. Stačí použít vařečku, těsto bude i tak dostatečně promíchané. 
  8. Připravené těsto nalijte na plech. Poklaďte ho rozpůlenými švestkami, řeznou stranu dávejte nahoru. Nakonec ještě ovoce posypejte drobenkou.
  9. Tip: Pokud drobenky připravíte více, snadno ji zmrazíte na příště.
  10. Plech vložte do předem vyhřáté trouby
  11. Koláč bude hotový přibližně za 35 minut. Po upečení ho nechte vychladnout, případně ho ještě pocukrujte a můžete začít krájet na řezy a servírovat. 

Budeme rádi, když nám napíšete, jak se vám švestkový koláč povedl.

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli