Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak nejlépe zpracovat úrodu třešní? Vyzkoušejte až překvapivě jednoduchou třešňovou marmeládu, která bude hotovým pokladem ve vaší spíži, a to až do další sezóny. Pokud ji ovšem dříve nesníte, je totiž opravdu návyková.

Třešně jsou sezónním ovocem, které je třeba vychutnat plnými doušky. Můžeme je zpracovat mnoha způsoby a také v podobě vynikající marmelády uchovat na zimu. Marmeláda z čerstvých zralých třešní má nádherně sytou červenou barvu a intenzivní chuť a vůni třešní. Domácí marmeládou můžeme s chutí odstartovat den v podobě snídaně s čerstvým pečivem, plnit oblíbené koláče a buchty nebo s ní dochutit tvarohy a jogurty do dezertů. 

Jak udělat třešňovou marmeládu

Domácí marmeláda je levnější a nesrovnatelně chutnější než kupovaná. Příprava není složitá a pracnější  vypeckování třešní jde pomocí triku také snadno. A jak na to?

  1. Na 1 dávku třešňové marmelády potřebujete: 1 kg třešní, 500 g cukru, 1 pektogel (želírovací přípravek), 3 g kyseliny citronové a 1 lžíci slivovice. 
  2. Třešně omyjte studenou vodou, zbavte stopek a vypeckujte. 
  3. Dejte je do hrnce se silnějším dnem, podlijte trochou vody a 5 minut povařte. 
  4. Přidejte 125 g cukru a pektogel a vařte dále za průběžného míchání do změknutí třešní. 
  5. Ručním mixérem třešně rozmixujte do požadované konzistence. 
  6. Bez přerušení varu přidejte zbytek cukru a vařte do začínajícího rosolovatění. 
  7. Poté přidejte kyselinu citronovou a po odstavení slivovici. Dobře promíchejte. 
  8. Jednoduchým testem tuhnutí zjistíte hustotu marmelády
  9. Horkou marmeládou plňte připravené čisté zavařovací sklenice, utřete hrdlo, uzavřete víčkem a nechte otočené dnem vzhůru do vychladnutí. 
  10. Pokud chcete mít jistotu, že se marmeláda nezkazí a vydrží do další sezóny, doporučujeme marmelády dále zavařit - např. v mikrovlnné troubě, zavařovacím hrnci, troubě nebo dokonce v myčce

Tip 1: Podle chuti můžete do marmelády přidat semínka vanilkového lusku nebo mletou skořici či hřebíček. 

Tip 2: Kupovaný pektin můžete dobře nahradit (a tím marmeládu i zahustit) přidáním ovoce s vysokým obsahem pektinu jako jsou jablka nebo třeba rybíz. 

Doporučení: Pěnu během vaření marmelády je dobré sbírat, zvyšuje totiž kazivost. Můžete si ji však vychutnat na pečivu. 

Přebytek třešňové úrody můžete dále chutně zpracovat do třešňového kompotu, který je nejen výborným letním osvěžením, ale hodí se do moučníků, bublanin, palačinek a jako příloha ke slaným pokrmům. Přípravou vás provede náš videonávod

Komentáře

Další tipy a triky