Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřové výpečky potěší všechny milovníky tradiční české kuchyně. Maso by mělo být po upečení šťavnaté, krásně měkké a s dozlatova vypečenou kůrčičkou. Výborné jsou s domácím knedlíkem a se zelím, ale i se špenátem a gnocchi.

Vepřové výpečky patří k nejoblíbenějším pokrmům české kuchyně. Jde o kousky tučnějšího vepřového bůčku, krkovice nebo plece, které se ochutí kořením a poté se pomalu pečou v troubě, čímž se z masa "vypéká" tuk a vzniká ona žádoucí lahodná chuť. A co víc? O téměř celou přípravu se postará samotná trouba, a my se nemusíme trápit se složitým vařením. 

Jak udělat vepřové výpečky

Ať už vás čeká sváteční oběd, nebo pouze víkendové vaření, výpečky jsou skvělou volbou. Příprava výpečků je jednoduchá, a s našimi tipy vykouzlíte fantastický pokrm. A jak na to?

  • Na 7 porcí vepřových výpečků potřebujete: 1 kg libového bůčku s kůží, 2 střední cibule, 3 větší stroužky česneku, 1 lžičku celého kmínu, 15 g soli, mletý pepř podle chuti a 2 lžíce sádla. 
  1. Maso nakrájejte na kostky o velikosti přibližně 4 cm. Osolte a odložte stranou. 
  2. Cibuli a česnek oloupejte a cibuli nakrájejte nadrobno, česnek na plátky. 
  3. V pekáčku rozehřejte sádlo a zpěňte na něm cibuli s česnekem a kmínem. 
  4. Přidejte maso, opepřete a nechte ho zatáhnout ze všech stran. 
  5. Podlijte hrnkem vařící vody, přikryjte a vložte do rozehřáté trouby na 200 °C. Pečte asi 1,5 hodiny s občasným promícháním a případným dolitím vody. 
  6. Poté odkryjte a pečte ještě 30 minut odkryté pro zlatavou kůrku. 
  7. Na závěr dolijte trochou vařící vody, setřete ze stran pekáče výpek a vzniklou šťávu můžete provonět jedním utřeným stroužkem česneku.
  8. Podávejte s knedlíkem, zelím nebo dušeným špenátem. 

Šťavnaté vepřové výpečky si můžete dokonale vypéct podle našeho videoreceptu, který vás jednoduchou přípravou provede krok za krokem. Přejeme dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli