Jak ugrilovat pstruha? Poradíme s ochucením i jednoduchou přípravou
Pstruh je na talíři oblíbená sladkovodní ryba, která není výrazně "rybí", a proto zachutná i rybím odpůrcům. Nejoblíbenější úpravou pstruha je grilování, čímž zvýrazníme jeho chuť a získáme lahodné šťavnatě maso s křupavou kůrkou.
Maso pstruha má bílou až narůžovělou barvu, je lehce stravitelné a chuťově velmi jemné. Po správné tepelné úpravě se navíc snadno oddělí od páteře a my si jej tak můžeme pohodlně vychutnat skoro bez kostí. Pstruh připravený na grilu je opravdová delikatesa a s naším postupem se vám jistě povede na výbornou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak ugrilovat pstruha
Grilování pstruha je snadné, pokud dodržíme několik tipů, díky kterým ryba nebude vysušená či přilepená k roštu. Ryby kořeníme jednoduše, bohatě stačí sůl a pepř, případně čerstvé bylinky a trochu česneku. A jak na to?
- Na 1 porci grilovaného pstruha potřebujete: 1 pstruha, drcený kmín, sůl podle chuti, 1–2 stroužky česneku. Přidat můžete také čerstvé bylinky a plátky citrónu.
- Pstruha očistěte a odstraňte vnitřnosti a šupiny. Opláchněte vodou a osušte papírovou utěrkou.
- Z obou stran i v dutině břišní pstruha osolte a okmínujte. Do břišní dutiny navíc můžete přidat nasekané čerstvé bylinky a plátky citrónu.
- Rozehřejte gril na střední teplotu (asi 180 °C) a rošt lehce potřete olejem, aby se pstruh nepřilepil.
- Položte pstruha na rozehřátý gril a grilujte asi 6–10 minut z každé strany (podle velikosti ryby), dokud nebude kůže zlatavá a křupavá.
- Otáčejte opatrně pomocí kleští a nejlépe pouze jednou.
- Pstruh je hotový, jakmile maso není průhledné a vidličkou jde snadno oddělit.
- Podávejte s grilovanou zeleninou, pečivem nebo s pečenými bramborami.
Tip1: Pokud máte kuchyňský teploměr, můžete ho použít pro vnitřní kontrolu teploty pstruha, která by měla být 55–60 °C.
Tip2: Ke pstruhovi se dokonale hodí bylinky, jako je petrželka, kopr, rozmarýn, tymián nebo šalvěj.
Grilovaného pstruha na másle a česneku si můžete chutně udělat nejen na grilu, ale také i v troubě v případě nepříznivého počasí. S přípravou pomůže náš videorecept. Přejeme dobrou chuť.
Komentáře