Jak upéct domácí kváskový chléb? S našimi radami a tipy to hravě zvládnete i vy
Kváskový chléb je nepochybně králem pečiva v našich kuchyních. Jeho křupavá kůrka, jemná a nadýchaná střída, ale také dokonalá vůně - to vše nás pokaždé ujistí v tom, že jeho pečení stojí za to. Upečete si ho s námi?
Kváskování je životním stylem; pravidelné krmení žitného (případně pšeničného) kvasu je pro mnohé z nás automatické stejně jako čištění zubů. Jenže dobrý stav správně živeného kvásku je jen prvotním krokem k chutnému bochníku chleba.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct kváskový chléb
Shrňme si základní kroky pečení kvasového chleba, přičemž je však potřeba počítat s tím, že v každém receptu můžete najít větší či menší odchylku v časech, ingrediencích či jednotlivých krocích. Jen stěží byste našli dva identické recepty.
- Základem je mít vitální a silný kvas - bez toho kvasový chléb neupečete. Kvas je potřeba nakrmit, čímž vznikne rozkvas.
- K rozkvasu přidejte potřebné suroviny podle vámi vybraného receptu, tedy vodu, mouku, sůl a volitelně pak další koření, například kmín.
- Nejlépe v robotu nechte vypracovat lehce hutnější těsto. Ničeho se nebojte, těsto stráví ještě dostatek času kynutím a péčí ve vašich rukou, až z něj nakonec vznikne dokonale nadýchaný bochník, který voní jako domov.
- Těsto vložte do mísy (nebo ho nechte v té od robota), zakryjte a nechte zhruba 2 hodiny kynout. Zde je potřeba mít na paměti, že jakékoliv časy jsou (nejen) u kváskového pečiva pouze orientační. Vždy záleží i na teplotě a místě kynutí.
- Po uplynutí dané doby těsto vyklepněte na lehce pomoučněnou pracovní plochu. Následuje překládání chlebového těsta, které je zásadním krokem. Těsto rukama roztáhněte do obdélníku a poté složte na třetiny. Poté ho otočte a tento krok opakujte. Následně ho uložte zpět do mísy.
Tip: Zdá se vám překládání složité? Těsto lze překládat i bez vyjmutí z mísy - vezměte vždy část těsta u okraje mísy a přeložte ho do středu. Takto postupujte okolo celého obvodu. Vznikne vám uprostřed mísy krásný bochánek. Ten nechte opět kynout po dobu asi 20 minut. Zde se však mnohé recepty rozcházejí. V některých se můžete setkat s opakovaným překládáním (až 5x po různých časových intervalech, například po 20–40 min.). - Z odpočinutého překládaného těsta pak velmi snadno vytvarujete bochník (existuje zhruba milion a jeden způsob provedení), který následně vložte do ošatky vysypané moukou nebo škrobem. Vytvarované těsto v ošatce nechte na teplém místě bez průvanu nakynout zhruba 1,5–2 hodiny.
Tip: Nemáte ošatku? Nevadí! Skvěle poslouží i mísa vyložená utěrkou a vysypaná moukou (aby se těsto nepřilepilo k utěrce a následně se nepotrhalo). - Troubu je potřeba dát včas rozpálit, aby byla v okamžiku vkládání chleba rozehřátá na vámi stanovenou teplotu. Chleba by se měl zprvu péct na co nejvyšší teplotu, kterou během pečení stáhnete.
- Bochník opatrně vykulte na pečicí plech nebo do rozpáleného pekáče, omeťte z něj mouku a bochník nařízněte; tento krok je velmi důležitý, díky řezu odchází z chleba přebytečná vlhkost. Chléb se tak nesrazí ani nepraskne na jiném místě. Můžete ho ještě postříkat vodou, pekáč poté zakryjte víkem a dejte péct.
- Chleba se peče často při teplotě 220–250 °C, kdy se po určité době teplota stáhne na 200 °C a takto se dopeče. Víko z pekáče se snímá v době snižování teploty. Vše ale záleží na vybraném receptu. Pečení trvá asi 40–50 minut.
- Upečený chléb je nutno nechat vychladnout na mřížce, aby se nezapařil. Bochník rozkrojte až po vychladnutí, aby se vám střída nesrazila.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaký postup pečení kváskového chleba preferujete vy? My nedáme dopustit na několikeré překládání a následné lednicové kynutí chlebového těsta. Pokud se na práci s kváskem ještě necítíte, zkuste domácí kmínový chleba s čerstvým droždím:
Komentáře