Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kváskový chléb je nepochybně králem pečiva v našich kuchyních. Jeho křupavá kůrka, jemná a nadýchaná střída, ale také dokonalá vůně - to vše nás pokaždé ujistí v tom, že jeho pečení stojí za to. Upečete si ho s námi?

Kváskování je životním stylem; pravidelné krmení žitného (případně pšeničného) kvasu je pro mnohé z nás automatické stejně jako čištění zubů. Jenže dobrý stav správně živeného kvásku je jen prvotním krokem k chutnému bochníku chleba.

Jak upéct kváskový chléb

Shrňme si základní kroky pečení kvasového chleba, přičemž je však potřeba počítat s tím, že v každém receptu můžete najít větší či menší odchylku v časech, ingrediencích či jednotlivých krocích. Jen stěží byste našli dva identické recepty.

  1. Základem je mít vitální a silný kvas - bez toho kvasový chléb neupečete. Kvas je potřeba nakrmit, čímž vznikne rozkvas.
  2. K rozkvasu přidejte potřebné suroviny podle vámi vybraného receptu, tedy vodu, mouku, sůl a volitelně pak další koření, například kmín.
  3. Nejlépe v robotu nechte vypracovat lehce hutnější těsto. Ničeho se nebojte, těsto stráví ještě dostatek času kynutím a péčí ve vašich rukou, až z něj nakonec vznikne dokonale nadýchaný bochník, který voní jako domov.
  4. Těsto vložte do mísy (nebo ho nechte v té od robota), zakryjte a nechte zhruba 2 hodiny kynout. Zde je potřeba mít na paměti, že jakékoliv časy jsou (nejen) u kváskového pečiva pouze orientační. Vždy záleží i na teplotě a místě kynutí.
  5. Po uplynutí dané doby těsto vyklepněte na lehce pomoučněnou pracovní plochu. Následuje překládání chlebového těsta, které je zásadním krokem. Těsto rukama roztáhněte do obdélníku a poté složte na třetiny. Poté ho otočte a tento krok opakujte. Následně ho uložte zpět do mísy.
    Tip: Zdá se vám překládání složité? Těsto lze překládat i bez vyjmutí z mísy - vezměte vždy část těsta u okraje mísy a přeložte ho do středu. Takto postupujte okolo celého obvodu. Vznikne vám uprostřed mísy krásný bochánek. Ten nechte opět kynout po dobu asi 20 minut. Zde se však mnohé recepty rozcházejí. V některých se můžete setkat s opakovaným překládáním (až 5x po různých časových intervalech, například po 20–40 min.).
  6. Z odpočinutého překládaného těsta pak velmi snadno vytvarujete bochník (existuje zhruba milion a jeden způsob provedení), který následně vložte do ošatky vysypané moukou nebo škrobem. Vytvarované těsto v ošatce nechte na teplém místě bez průvanu nakynout zhruba 1,5–2 hodiny.
    Tip: Nemáte ošatku? Nevadí! Skvěle poslouží i mísa vyložená utěrkou a vysypaná moukou (aby se těsto nepřilepilo k utěrce a následně se nepotrhalo).
  7. Troubu je potřeba dát včas rozpálit, aby byla v okamžiku vkládání chleba rozehřátá na vámi stanovenou teplotu. Chleba by se měl zprvu péct na co nejvyšší teplotu, kterou během pečení stáhnete.
  8. Bochník opatrně vykulte na pečicí plech nebo do rozpáleného pekáče, omeťte z něj mouku a bochník nařízněte; tento krok je velmi důležitý, díky řezu odchází z chleba přebytečná vlhkost. Chléb se tak nesrazí ani nepraskne na jiném místě. Můžete ho ještě postříkat vodou, pekáč poté zakryjte víkem a dejte péct.
  9. Chleba se peče často při teplotě 220–250 °C, kdy se po určité době teplota stáhne na 200 °C a takto se dopeče. Víko z pekáče se snímá v době snižování teploty. Vše ale záleží na vybraném receptu. Pečení trvá asi 40–50 minut.
  10. Upečený chléb je nutno nechat vychladnout na mřížce, aby se nezapařil. Bochník rozkrojte až po vychladnutí, aby se vám střída nesrazila.

Jaký postup pečení kváskového chleba preferujete vy? My nedáme dopustit na několikeré překládání a následné lednicové kynutí chlebového těsta. Pokud se na práci s kváskem ještě necítíte, zkuste domácí kmínový chleba s čerstvým droždím:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli