Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Umíte si představit podzimní jídelníček bez dýně? Pokud patříte k těm, kteří odpověděli ne, máme pro vás skvělý postup na přípravu pečené dýně, která poslouží jako oběd nebo sytá večeře. Pojďte se s námi podzimně rozmazlit.

Dýně má mnoho možností využití v kuchyni. Vynikající je však ta pečená, kterou hravě zvládne úplně kdokoliv. Její příprava je velmi snadná a rychlá, následně už jen čekáte na výborný výsledek. Během pečení si můžete připravit bylinkový dip.

Jak upéct dýni jako hlavní chod

Na 6 porcí budete potřebovat 1 střední dýni hokaido, 6 brambor, 4 stroužky česneku, 5 lžic olivového oleje, 1 lžičku soli a podle chuti mletý pepř, rozmarýn, tymián nebo provensálské bylinky. Pokrm lze také v závěru přípravy doplnit o sýr.

  1. Dýni omyjte, osušte, přepulte a vydlabejte z ní vnitřní masu včetně semínek. Neloupejte ji, hokaido má jemnou slupku, která při pečení krásně změkne.
  2. Vydlabané poloviny dýně nakrájejte na měsíčky. Omyté (případně i oloupané) brambory nakrájejte na tenké klínky.
  3. Připravte si marinádu smícháním olivového oleje, prolisovaného česneku, soli, pepře a vámi zvolených bylinek. Důkladně vymíchejte.
  4. Dýni i brambory vložte do hluboké mísy, zalijte hotovou marinádou, pečlivě promíchejte a následně zeleninu rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 200 °C doměkka, tedy zhruba po dobu 30 minut.

Tip1: K dýni a bramborám můžete přidat také kousky celeru a mrkve. Na závěr můžete zeleninu posypat oblíbeným sýrem, například tím balkánským či nivou.

Tip2: K pečené dýni se skvěle hodí česnekový nebo bylinkový dip. Vyzkoušíte?

Nemějte obavy z přípravy dýně. Nejnáročnější je její očištění a nakrájení, poté už přichází ta oblíbená část, kdy si ji ochutíte podle vlastních preferencí. Pečená dýně představuje snadný oběd v podzimním kabátku, na kterém si pochutnají i masožravci. Takto připravenou dýni lze použít také jako přílohu k masu, nejen jako hlavní chod s dipem. Vyzkoušíte tuto pochoutku podle videoreceptu v úvodu?

Komentáře

Další tipy a triky