Jednoduchá "svíčková "z papiňáku

Anna Kocikova Kuchařka: Anna Kocikova

Doba přípravy: 70 minut,z toho 40 minut vaření v papiňáku 4 porce Pro začátečníky 48 názorů

Suroviny

900 g hovězí kližky vcelku
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
2 mrkve
2 kořenové petržele
silnější plátek celeru
250 g trvanlivé smetany na šlehání
1 vrchovatá polévková lžíce hladké mouky
2-3 polévková lžíce octa
sůl
Recept si zatím oblíbilo 24 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do papiňáku (tlakového hrnce) vložíme opláchnuté maso, očištěnou kořenovou zeleninu a nejlépe do vajíčka na luhování sypaného čaje všechno koření (tím si usnadníme pozdější lovení kuliček z vývaru). Vše zalijeme 800 ml horké vody, mírně osolíme, zakryjeme tlakovou poklicí a od doby varu(až začne hrnec hodně syčet, ucházet) na mírném plameni vaříme 40 minut.

  2. Hrnec ochladíme, popřípadě odpustíme ventilem zbytek vzduchu a otevřeme.

  3. Všechny suroviny z vývaru vyjmeme, maso nakrájíme na cca 2cm silné plátky, odložíme stranou, zeleninu vidličkou rozmačkáme a dáme zpět do vývaru. Hladkou mouku rozmícháme se smetanou, vlijeme do horkého vývaru a za občasného promíchávání provařujeme 15 minut.

  4. Poté vložíme nazpět nakrájené maso, dle chuti přikyselíme, dosolíme, necháme 2 minutky provařit a můžeme podávat. Jako příloha jsou vhodné různé druhy houskových knedlíků.

Poznámka

Já tento druh papiňákové svíčkové dělávám tak, že vše uvařím večer, do vývaru dám převařit ocet a vložím nazpět rozmačkanou zeleninu a nakrájené maso, které přes noc do sebe všechny chutě krásně natáhne. Postup přípravy je dál pak stejný, jak je výše uvedeno. Nám takto připravené maso chutná víc, než když se peče v troubě. Pokud chceme mít odlehčenější verzi, tak místo smetany rozmícháme mouku v 250ml mléka a v závěru přidáme slabý plátek másla na zjemnění. Místo hovězí kližky můžeme použít i vepřové plecko v celku(v papiňáku připravíme za 25minut), hodí se i plátky z drůbežího masa(v papiňáku 15minut).

Přidávám odkaz na velice dobré hrníčkové knedlíky,které jsem dělala jako přílohuhttp://www.toprecepty.cz/recept/3165-hrnickove-kne...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 414 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jednoduchá "svíčková "z papiňáku

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Ladislav Vávra: Děkuji za komentář:-8:-KTen rozmarýn a olivový olej je také moc fajn:yes:

    Odpovědět

  • Ladislav Vávra Ladislav Vávra(neregistrovaná)

    Pane Kanče
    Z dovolením už 9 let pracuji v Londýne v 5 hvězdičkovem hotelu Radisson Blue Edwardian - Mayfair. Technologie vysokotlakých hrnců se používá v každé lepší kuchyni ve formě Indukčních trub které pracuji s tlakem páry. Tudíž na stejném principu jelikož je to věc v ceně stovek tisíc korun a ne každý ji má doma používá se tlakový hrnec (papinuv hrnec) Jídlo neztrácí na kvalitě a na vitamínem absolutne zadrží v sobe aroma a také vám o moc zkrátí čas. Jinak recept je výborný rychlý i když to maso by jsem předem predpekl třeba s rozmarýnem a olivovym olejem. A misto octu citrónovou šťávu. Jinak abych to ukončil pan Kanec je hold asi deb.l. Vaření je um enjoy

    Odpovědět

  • pssendik pssendik

    svickovou jse dělal poprve a povedla se na jednicku s hvězdickou dik za super recept aj deti vylizaly taliře:-p tlakač je nejlepši:-))

    Odpovědět

  • Honza Honza(neregistrovaná)

    Kanecek:nevím co máš proti papiňáku, tvoje urážky nejsou na místě a zde jsou naprosto nevhodné.
    Svíčková byla dobrá a recept je výborný:-*

    Odpovědět

  • Martina Martina(neregistrovaná)

    Díky za recept,trošku jsem si to předpřipravila,maso jsem si nechala na oleji zatáhnout a na to podusila cibulku a zeleninu a pak šupla do papíňáku. Miluju,když je jídlo hotové dřív. Kdo nedělal v papíňáku,určitě vyzkoušejte :-):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Terezka:Děkuji za zájem:-K
    Terezko,jakýkoliv kus z hovězího zadního:yes:V přidaných podobných receptech jistě najdete další inspiraci a věřím,že se jídlo určitě povede.Také to můžete udělat jak z vepřového,tak i z drůbežího masa:-):yes:

    Odpovědět

  • Terezka Terezka(neregistrovaná)

    Anna Kocikova: Aničko, svíčková vypadá skvěle, určitě brzo vyzkouším. Jen poprosím o radu: jakou jinou část hovězího byste doporučila, když kližku polovina rodiny nejí? Moc děkuji :-K

    Odpovědět

  • Lenka:Děkuji za zájem i komentář:-):-K

    S vařením(dušením)v papiňáku je to opravdu o zvyku:-)Moje babička měla ještě tu původní starou maďarskou "Kuktu"a byla s ní moc spokojena:-)
    Moje maminka,ta raději bude stát u sporáku i půl dne:-STa se vaření v papiňáku hrozně brání:-8
    Já papiňák používám i na zavařování;-)bez něj ani ránu:-))
    Ale vařit umím i v obyčejném hrnci:yes::-*

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    Také vařím svíčkovou odjakživa v papiňáku a nemůžu si ho vynachválit už spousty let...Ono je těžký,když někdo tomu hrnci nerozomí,tak mu to pak vysvětlujte...:-))Mám ještě starou školu vaření od manželovi babičky a ta mě vždy poradila a naučila vařit už od 15 let...Jinak vše postupně v papiňáku orestuji jako by to bylo z trouby,potom zaliju vodou a dám vařit.Kamarádka mě naučila,abych nemusela čekat,nežli se mi papiňák od páry otevře,tak také pod studenou vodu a to je paráda...je to hned...ale každý to dělá po svém...:-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Lidus::-)Děkuji:-K:yes:

    Odpovědět

  • Lidus Lidus

    Pro ty , co nemají čas dlouze vařit, nebo si vzpomenou na poslední chvíli co by mohli uvařit je to určitě super. Také vařím v papiňáku. Je to úspora energie. Například guláš z něj je výborný. Jen teda poprvé čtu o zchlazování, já nechávám ujít páru. Večer jsem si vzpomněla na svíčkovou, naložila, ale maso vyjmu a orestuji v papiňáku, pak zaliji zeleninou a vodou - prostě tím, čím jsem nakládala, mezitím udělám knedle a do hodiny je oběd. A ať si říká kdo chce co chce. Papiňák úžasná věc. A ožná ti, co se považují za fajnšmekry by se olizovali, kdyby nevěděli že je z papiňáku. Možná, že na hospodách to nedělají jinak a jak si pochutnáváte.

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Naty,Reni:-)za komentíky díky;-):-K
    Renatko,já hrnec ochlazuji většinou pod studenou tekoucí vodou,ne přímo na poklici,ale pouštím vodu na bok hrnce.Je možno také napustit trochu studené vody do dřezu a hrnec do ní postavit.Za chvilku tlak povolí:-)

    Odpovědět

  • Renata Renata(neregistrovaná)

    Zrovna teď jsem dovařila svíčkovou. Náhodou ji vařím úplně stejně. I dokonce v tlakáči. Hledala jsem na netu jestli mužů chladit tlakový hrnec studenou vodou a dostala se až sem . Takže zítra k obědu bude svíčkováz,určitě výborná a z takového hrnce.:-p

    Odpovědět

  • Naty73 Naty73

    Tento recept taky používám , jen maso nejdřív orestuji. Dřívě jsem vařila maso jako na polévku a pak z toho dělala omáčku.Něco jako tento recept.Určitě pro začátečníka jednoduše popsané:yes:

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Kanecek:kdopak ti to nakukal:-O:-D:-D

    Odpovědět

1 2 3 4

Tématické fráze: svíčková na smetaně v papiňáku králík na smetaně v papiňáku svíčková omáčka v papináku svickova v tlakovem hrnci svíčková na smetaně v tlakovém hrnci svíčková v tlakáči svíčková z kližky jednoduchá svíčková omáčka svíčková na smetaně z papinaku jednoduchá svíčková na smetaně vaření v papiňáku svíčková na smetaně v tlakáči svíčková z tlakového hrnce hovezi svickova v papinaku králík v papiňáku papinak svíčková na smetaně vařená recept na jednoduchou svickovou recept na svíčkovou v papinaku svíčková omáčka v tlakovem hrnci

Zapomněl/a jsem heslo