Klasicky pletená vánočka z 9 pramenů. Víte, jak správně postupovat?
Uplést vánočku klasickým způsobem z 9 pramenů není úplně jednoduché, ale podle našeho videa to už bude snazší. Zkuste to s námi. Vánočkové těsto po vykynutí rozdělte na 9 dílů, měly by mít všechny přibližně stejnou hmotnost. Z dílů vytvořte bochánky a nechte chvíli kynout.
První vrstva vánočky
Pak z prvních čtyř rukama vyválejte prameny silné asi jako palec. Na jednom konci je spojte.
Pak vždy dva sousední spolu přehazujte křížením tak, aby pramen odspoda šel vždy vrchem.
Tip: moje tchyně mě naučila jednodušší a lépe zapamatovatelný postup na 4 prameny: pracujete vždy s pramenem nejvíc vlevo a pletete směrem doprava. Vezmete jej a vždy přes sousední přehodíte vrchem, pak podhodíte pod další a přes poslední opět přehodíte. Tím se ten vlevo dostane úplně vpravo a pořadí pramenů se posune doleva. Teď je tedy původně druhý nejvíc vlevo a pracujete s ním. Přehodíte, podhodíte, přehodíte. A tak dál. Zkuste.
Spletené prameny na konci opět spojíte, opatrně přenesete na plech vyložený papírem na pečení a tlakem hrany dlaně uprostřed vytvoříte mělkou brázdu.
První čtyři prameny znázorňují životadárné slunce, vodu, vzduch a zemi.
Druhá vrstva
Z dalších tří bochánků vyválíte prameny a na jednom konci spojíte. Upletete z nich klasický cop: krajní prameny vždy střídavě kladete doprostřed. Na konci opět spojíte a položíte na část ze 4 pramenů. Také zde mírným tlakem vytvoříte mělkou brázdu, aby tam šel položit poslední díl.
Tři prameny znázorňují člověka a jeho rozum, vůli a cit.
Třetí vrstva
Zbylé dva bochánky také vyválíte na prameny a mezi sebou prohazujete, až vznikne dvojitý pramen podobný provazu. Položíte jej navrch a každý konec zvlášť zahrnete pod vánočku.
Poslední dva prameny znázorňují ušlechtilé vlastnosti moudrost (vědění) a lásku.
Konečná úprava a pečení
Nechte vánočku dokynout, zajistěte špejlemi proti sesunutí, potřete vejcem rozkvedlaným s troškou vody a ozdobte mandlemi.
Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 45 minut.
Tip: Pokud díl ze 4 pramenů nezvládnete, můžete spodní díl uplést ze 3 pramenů jako cop a pak jej víc rozplácněte, aby se vám na něj vešlo druhé patro V tom případě rozdělte těsto na 8 dílů.
Mohlo by vás zajímat
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 10 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 22 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře