Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nadýchaná a hustá šlehačka je chloubou každého zákusku, dortu nebo lahodné kávy. Pokud toužíte po šlehačce jako z cukrárny, poradíme vám několik jednoduchých vychytávek, díky kterým ji hravě zvládne vyšlehat úplně každý.

Šlehačka je oblíbenou ingrediencí zejména ve sladké kuchyni, ve které ji využíváme ke zdobení dortů a moučníků. Také bývá součástí nadýchaných náplní větrníků a rolád nebo ji přidáváme ke zlehčení krémů s mascarpone a tvarohem. Na její přípravu nám stačí pouze smetana, která se šleháním provzdušní, zvětší objem a vznikne tak pevná a nadýchaná šlehačka. 

Jak ušlehat šlehačku

Příprava je sice snadná, nicméně někdy nás, pokud máme špatnou techniku, může potrápit sražení šlehačky a přešlehání nebo naopak řídká konzistence a nedržení tvaru. Jak tedy správně ušlehat šlehačku?

  1. Na šlehačku volíme tučnou smetanu ke šlehání s obsahem minimálně 33 % tuku. Čím více, tím lépe jde vyšlehat. 
  2. Smetana musí být důkladně vychlazená. Pro ještě lepší výsledek je dobré vychladit v lednici i mísu a šlehací metly
  3. Vychlazenou smetanu nalijeme do vychlazené mísy a začneme šlehat elektrickým (nebo mechanickým) šlehačem s metlami na nízké otáčky
  4. Jakmile začne smetana houstnout, zvýšíme otáčky a šleháme téměř do tuha
  5. Ke konci šlehání otáčky snížíme a šlehačku šleháme, dokud nebude držet tvar. Pozor však na přešlehání, ale i to se dá zachránit

Tip: Pokud potřebujete opravdu pevnou šlehačku, která dlouho vydrží, můžete přidat ztužovač šlehačky

Tip 2: Cukr přidávejte do smetany až po chvilce šlehání, když smetana začne houstnout. Přisypávejte ho postupně, a to nejlépe cukr moučka

Pozvedněte klasickou šlehačku o úroveň výše a připravte si podle našeho videoreceptu karamelovou šlehačku. Je pouze ze dvou surovin a je dokonalá do větrníků, dezertů, pohárů nebo rolád a řezů. 

Komentáře

Další tipy a triky