Jak ušlehat šlehačku? Jednoduchý návod na perfektní šlehačku v 5 krocích
Nadýchaná a hustá šlehačka je chloubou každého zákusku, dortu nebo lahodné kávy. Pokud toužíte po šlehačce jako z cukrárny, poradíme vám několik jednoduchých vychytávek, díky kterým ji hravě zvládne vyšlehat úplně každý.
Šlehačka je oblíbenou ingrediencí zejména ve sladké kuchyni, ve které ji využíváme ke zdobení dortů a moučníků. Také bývá součástí nadýchaných náplní větrníků a rolád nebo ji přidáváme ke zlehčení krémů s mascarpone a tvarohem. Na její přípravu nám stačí pouze smetana, která se šleháním provzdušní, zvětší objem a vznikne tak pevná a nadýchaná šlehačka.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak ušlehat šlehačku
Příprava je sice snadná, nicméně někdy nás, pokud máme špatnou techniku, může potrápit sražení šlehačky a přešlehání nebo naopak řídká konzistence a nedržení tvaru. Jak tedy správně ušlehat šlehačku?
- Na šlehačku volíme tučnou smetanu ke šlehání s obsahem minimálně 33 % tuku. Čím více, tím lépe jde vyšlehat.
- Smetana musí být důkladně vychlazená. Pro ještě lepší výsledek je dobré vychladit v lednici i mísu a šlehací metly.
- Vychlazenou smetanu nalijeme do vychlazené mísy a začneme šlehat elektrickým (nebo mechanickým) šlehačem s metlami na nízké otáčky.
- Jakmile začne smetana houstnout, zvýšíme otáčky a šleháme téměř do tuha.
- Ke konci šlehání otáčky snížíme a šlehačku šleháme, dokud nebude držet tvar. Pozor však na přešlehání, ale i to se dá zachránit.
Tip: Pokud potřebujete opravdu pevnou šlehačku, která dlouho vydrží, můžete přidat ztužovač šlehačky.
Tip 2: Cukr přidávejte do smetany až po chvilce šlehání, když smetana začne houstnout. Přisypávejte ho postupně, a to nejlépe cukr moučka.
Komentáře