Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Většina z nás si nedokáže představit zimní období bez hustých a hřejivých polévek. Jak říkaly i naše babičky, polévka je grunt - a vydatná klasická zelňačka zaručeně prohřeje v tomto sychravém období celou rodinu.

Vaření zelné polévky se stalo pro mnoho rodin tradicí. Často si pak střeží svůj recept na tuto vydatnou polévku. Zelňačka je připravená z kysaného zelí, které je zdrojem důležitých vitamínů, a také z uzeného masa. Inspirujte se tímto receptem.

Jak snadno uvařit zelňačku

Poctivá zelňačka dokáže vyvolat krásné vzpomínky na kuchyň třeba právě vaší babičky, která s láskou připravovala všemožné dobroty.

Na přípravu zelňačky budete potřebovat tyto suroviny

  1. Nejprve žebra omyjte a poté je vařte v osolené vodě do změknutí, tedy asi 1,5 hodiny.
  2. Po uvaření odložte hrnec stranou - později využijete maso i vývar.
  3. Nyní oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Na rozehřátém oleji usmažte cibuli dozlatova, zaprašte hladkou moukou a vytvoříte cibulovou jíšku. Jíšku krátce smažte a poté přidejte mletou červenou papriku. Dávejte však pozor, aby se paprika nepřipálila, jinak by polévka zhořkla.
  4. Cibulový základ zalijte uzeným vývarem a dolijte vodou do 1,8 litru.
  5. Do polévky přidejte celý pepř, bobkový list a kmín. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a přidejte vařit do polévky po dobu 10–15 minut.
  6. Kysané zelí sceďte a nechte okapat. Pokud je zelí příliš kyselé, propláchněte jej vodou. Zelí uvařte v hrnci doměkka, což trvá přibližně 20–30 minut.
  7. Uvařená žebra oberte a maso nakrájejte na kousky, které přidáte do polévky.
  8. Na závěr přidejte i předem uvařené zelí a zelňačku dochuťte solí, pepřem a cukrem.

Talíř hřejivé zelňačky přijde vhod během chladných dnů, dokáže zasytit a dodá energii. Místo uzeného masa může zelňačku obohatit i voňavá klobása. Vyzkoušejte tento recept podle videonávodu, který vás provede přípravou krok za krokem.

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky