Jak uvařit poctivou zelňačku? Dokáže báječně zasytit žaludek i prohřát celé tělo
Většina z nás si nedokáže představit zimní období bez hustých a hřejivých polévek. Jak říkaly i naše babičky, polévka je grunt - a vydatná klasická zelňačka zaručeně prohřeje v tomto sychravém období celou rodinu.
Vaření zelné polévky se stalo pro mnoho rodin tradicí. Často si pak střeží svůj recept na tuto vydatnou polévku. Zelňačka je připravená z kysaného zelí, které je zdrojem důležitých vitamínů, a také z uzeného masa. Inspirujte se tímto receptem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak snadno uvařit zelňačku
Poctivá zelňačka dokáže vyvolat krásné vzpomínky na kuchyň třeba právě vaší babičky, která s láskou připravovala všemožné dobroty.
Na přípravu zelňačky budete potřebovat tyto suroviny:
- Nejprve žebra omyjte a poté je vařte v osolené vodě do změknutí, tedy asi 1,5 hodiny.
- Po uvaření odložte hrnec stranou - později využijete maso i vývar.
- Nyní oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Na rozehřátém oleji usmažte cibuli dozlatova, zaprašte hladkou moukou a vytvoříte cibulovou jíšku. Jíšku krátce smažte a poté přidejte mletou červenou papriku. Dávejte však pozor, aby se paprika nepřipálila, jinak by polévka zhořkla.
- Cibulový základ zalijte uzeným vývarem a dolijte vodou do 1,8 litru.
- Do polévky přidejte celý pepř, bobkový list a kmín. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a přidejte vařit do polévky po dobu 10–15 minut.
- Kysané zelí sceďte a nechte okapat. Pokud je zelí příliš kyselé, propláchněte jej vodou. Zelí uvařte v hrnci doměkka, což trvá přibližně 20–30 minut.
- Uvařená žebra oberte a maso nakrájejte na kousky, které přidáte do polévky.
- Na závěr přidejte i předem uvařené zelí a zelňačku dochuťte solí, pepřem a cukrem.
Talíř hřejivé zelňačky přijde vhod během chladných dnů, dokáže zasytit a dodá energii. Místo uzeného masa může zelňačku obohatit i voňavá klobása. Vyzkoušejte tento recept podle videonávodu, který vás provede přípravou krok za krokem.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře