Honzova zelňačka
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 1 641 kJ / 392 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 10,48 g |
Tuky | 1,14 g |
Vláknina | 22,28 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 237 mg |
Sůl | 0,52 g |
Sacharidy | 76,24 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Tuhle polévku vaří můj přítel podle jejich rodinného receptu. Vzhledem k tomu, že je doma víc strávníků, tak tento recept je na víc jak 4 porce, ale množství přísad si každý může určit sám.
Zakysanou smetanu lze nahradit obyčejnou smetanou (u nás milujeme zelňačku řádně kyselou).
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
22. 4. 2017 15:40
Moc dobrá, brambory měkké bez problému.
14. 11. 2016 12:49
sikulka7: brambory a kyselé zelí nikdy nevařte dohromady, brambory zůstávají tvrdší, jedině zvlášť
Mně se nedovařily brambory, ani když byly napůl vařené, ale záleží určitě i na odrůdě brambor, já prostě raději vařím extra.
14. 11. 2016 12:45
Ještě přidávám poznámku - lze vařit dohromady brambory i zelí, jenom to zelí se přidává později, když jsou brambory napůl vařené.
14. 11. 2016 12:41
Recept vypadá skvěle a určitě tak i chutná. Jenom mi vadí ten slunečnicový olej. Celý život mě učili, že slunečnicový olej je vhodný do studené kuchyně, protože se brzo přepaluje. Podle nejnovějších testů ČOI už při 80 st.C, stejně jako olivový. Zelňačka v jakékoliv podobě má u nás zelenou.Ale nejradši máme tu "naši" , brambory, zelí, smetana a vejce. Dávám bodík.
11. 3. 2015 10:43
Také přidávám boda velmi chutnala jen dělám nepálivou kvůli dětem
2. 3. 2014 16:24
Dnes delam podruhe a uz jinak delat nebudu
Jen jsem koreni pridala bobkovy list. V jednoduchosti je krasa,dekuji za recept
28. 11. 2012 14:37
takovou dělám taky
16. 9. 2010 14:01
Výýýborná polévka, dnes jsem jí dělala přesně podle receptu a všichni se olizovali až za ušima!!!
22. 2. 2010 16:02
Musím pochválit - výborný receptík !!!
26. 1. 2010 22:31
Adélko, Tvoji zelňačku zkusím co nejdříve, ta je u nás tradiční. Jen ji nedělám s mrkví, ale dávám tam bobk.list, tak zkusím tu Tvoji verzi.
22. 1. 2010 15:23
Adélko, moc chválím výtečný recept, vařila jsem přesně podle něj a polévka se povedla mňam mňam
12. 12. 2009 13:19
24. 11. 2009 15:27
misza:
To jsou ti nevěřící tomášové
Mě učila taky vařit babička,ale to s tím nemá nic společného.Tohle je rodiný recept přítele a vždycky brambory změkly,sice to trvá trochu déle ,ale brambory takto opravdu jdou udělat (až přítel bude zase polévku dělat doplním dobu jak dlouho se to vařilo).Brambory každý vaří podle svého a já i rodina přítele máme ověřeno že to jde i takto.Zkráceně řečeno je na každém jak si postup upravý podle svého.Každopádně to někdy zkuste a uvidíte že to opravdu není tak nemožné
22. 11. 2009 16:09
Já ji vařím jako Iljuša,prostě podle doby uvaření, takže nejdřív brambory... zelí nakonec. Majoránku také dlouho nevařit, hořkne, lépe až na konec. Navíc je daleko chutnější, když se v jedné vodě vaří všechno, ty jednotlivé chutě krásně propojí celou polévku.
22. 11. 2009 15:52
Pokud vařím "kapustnicu" - zelňačku, dám vařit brambory o něco dříve, než zelí, když jsou brambory zpola měkké, přidám kysané zelí, které nepotřebuje vařit dlouho.Stejně jako "dapru". Nikdy se mi nestalo, že by byly brambory tvrdé. Majoránku do této polévky nedávám
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Cuketový věnec
Přidáno před 2 hodinami

Bezlepkový rebarborový koláč s drobenkou
Přidáno před 6 hodinami

Květák na způsob salátu Coleslaw
Přidáno 28. 6. 2022 13:05

Staročeský guláš paní hostinské
Přidáno 28. 6. 2022 07:55

Tomatový krém s červenou čočkou, čerstvým sýrem a microbylinkami
Přidáno 28. 6. 2022 07:50

Kuřecí stehýnka s hermelínem
Přidáno 28. 6. 2022 07:21
Právě bylo uvařeno:

Pečené placičky z květáku, šunky a sýru
uvařil/a Petaja
před 53 minutami

Oříškový bílkový chlebíček
uvařil/a Marcela0123
před 1 hodinou

Malinové muffiny s kousky čokolády II
uvařil/a Wikki
před 2 hodinami

Rajská polévka s jáhlami
uvařil/a NikolaP
před 2 hodinami

Čočka s párkem, volské oko a okurka
uvařil/a Michal393
před 2 hodinami

Bublanina s třešněmi (nebo jiným ovocem)
uvařil/a horackovapetra
před 3 hodinami

Bramborový gulášek
uvařil/a jaklp
před 3 hodinami

Okurky velmi dobré
uvařil/a lidunkap
před 4 hodinami

Pažitkové brambory se žampiony
uvařil/a Jaja.27
před 4 hodinami

Tvarohové taštičky plněné kousky jablek
uvařil/a metema
před 5 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: zelňačka se zakysanou smetanou zelňačka zelňačka recept zelńačka polévka klasická zelňačka recept na zelnacku zelňačka bez smetany zelnacka s zakysanou smetanou zelňačka bílé zelí zakysaná smetana recept zelňačka zelnačka polévka se smetanou zelnacka s bramborem zelnacka bez brambor recepty zelnacka jak dlouho se vaří brambory zelnacka se smetanou zahuštení zelňačky jak dlouho vařit brambory zelnacka z kyseleho zeli recepty na zelnacku
Suroviny: klobása, brambory, zelí kysané, mrkev, cibule, česnek, smetana zakysaná, kmín celý, majoránka, sůl, pepř, paprika sušená pálivá, paprika sušená sladká, olej
Honzova zelňačka
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xn1n
22 názorů