Honzova zelňačka

Adisek Kuchařka: Adisek

Doba přípravy: cca 30 min Polévky 22 názorů

Suroviny

pálivější klobása ( nejlépe 2 kusy maďarské)
6 bramborů
1 balení kyselého zelí
5 mrkví
2 cibule (středně velké)
stroužek česneku
1 zakysaná smetana
kmín
majoránka
sůl
pepř
paprika pálivá
paprika sladká
olej
Recept si zatím oblíbilo 30 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do většího hrnce dáme trochu slunečnicového oleje, na kterém osmažíme cibuli (do zlatova, nakrájenou na drobno) a klobásu (nakrájenou na menší kousky).

  2. Poté zalijeme vodou, přidáme zelí (překrájíme), mrkev (na kolečka), brambory (na kostky), česnek( na plátky) a přidáme všechno koření (nebo dle chuti)- hlavní je majoránka, která přijde až na konec vaření.

  3. Necháme povařit, dokud nezměknou brambory a mrkev, občas zamícháme.

  4. Nakonec přidáme na zahuštění zakysanou smetanu, zamícháme, necháme ještě chvilinku povařit a můžeme podávat.

Poznámka

Tuhle polévku vaří můj přítel podle jejich rodinného receptu. Vzhledem k tomu, že je doma víc strávníků, tak tento recept je na víc jak 4 porce, ale množství přísad si každý může určit sám.

Zakysanou smetanu lze nahradit obyčejnou smetanou (u nás milujeme zelňačku řádně kyselou).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 280 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Honzova zelňačka

  • teny1 teny1

    Moc dobrá, brambory měkké bez problému.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    sikulka7: brambory a kyselé zelí nikdy nevařte dohromady, brambory zůstávají tvrdší, jedině zvlášť;-)
    Mně se nedovařily brambory, ani když byly napůl vařené, ale záleží určitě i na odrůdě brambor, já prostě raději vařím extra.

    Odpovědět

  • sikulka7 sikulka7

    Ještě přidávám poznámku - lze vařit dohromady brambory i zelí, jenom to zelí se přidává později, když jsou brambory napůl vařené.

    Odpovědět

  • sikulka7 sikulka7

    Recept vypadá skvěle a určitě tak i chutná. Jenom mi vadí ten slunečnicový olej. Celý život mě učili, že slunečnicový olej je vhodný do studené kuchyně, protože se brzo přepaluje. Podle nejnovějších testů ČOI už při 80 st.C, stejně jako olivový. Zelňačka v jakékoliv podobě má u nás zelenou.Ale nejradši máme tu "naši" , brambory, zelí, smetana a vejce. Dávám bodík.:yes:

    Odpovědět

  • aksvo aksvo

    Také přidávám boda :yes: velmi chutnala jen dělám nepálivou kvůli dětem:-8

    Odpovědět

  • pazderka83 pazderka83

    Dnes delam podruhe a uz jinak delat nebudu :-p :yes: Jen jsem koreni pridala bobkovy list. V jednoduchosti je krasa,dekuji za recept :-)

    Odpovědět

  • lenka lenka(neregistrovaná)

    ;-)takovou dělám taky

    Odpovědět

  • Lidunka Lidunka

    Výýýborná polévka, dnes jsem jí dělala přesně podle receptu a všichni se olizovali až za ušima!!!;-):-D

    Odpovědět

  • janka janka(neregistrovaná)

    Musím pochválit - výborný receptík :yes: !!!

    Odpovědět

  • Spuname Spuname

    Adélko, Tvoji zelňačku zkusím co nejdříve, ta je u nás tradiční. Jen ji nedělám s mrkví, ale dávám tam bobk.list, tak zkusím tu Tvoji verzi.:-p:-p

    Odpovědět

  • Machynka Machynka

    Adélko, moc chválím výtečný recept, vařila jsem přesně podle něj a polévka se povedla mňam mňam :-K:yes:

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

  • Adisek Adisek(autorka receptu)

    misza:
    To jsou ti nevěřící tomášové:-))

    Mě učila taky vařit babička,ale to s tím nemá nic společného.Tohle je rodiný recept přítele a vždycky brambory změkly,sice to trvá trochu déle ,ale brambory takto opravdu jdou udělat (až přítel bude zase polévku dělat doplním dobu jak dlouho se to vařilo).Brambory každý vaří podle svého a já i rodina přítele máme ověřeno že to jde i takto.Zkráceně řečeno je na každém jak si postup upravý podle svého.Každopádně to někdy zkuste a uvidíte že to opravdu není tak nemožné:-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Já ji vařím jako Iljuša,prostě podle doby uvaření, takže nejdřív brambory... zelí nakonec. Majoránku také dlouho nevařit, hořkne, lépe až na konec. Navíc je daleko chutnější, když se v jedné vodě vaří všechno, ty jednotlivé chutě krásně propojí celou polévku.;-):-p:yes:

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    Pokud vařím "kapustnicu" - zelňačku, dám vařit brambory o něco dříve, než zelí, když jsou brambory zpola měkké, přidám kysané zelí, které nepotřebuje vařit dlouho.Stejně jako "dapru". Nikdy se mi nestalo, že by byly brambory tvrdé. Majoránku do této polévky nedávám ;-)

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: zelňačka se zakysanou smetanou zelňačka zelňačka recept zelńačka polévka klasická zelňačka recept na zelnacku zelňačka bez smetany zelnacka s zakysanou smetanou zelňačka bílé zelí zakysaná smetana recept zelňačka zelnačka polévka se smetanou zelnacka s bramborem recepty zelnacka jak dlouho se vaří brambory zelnacka bez brambor zelnacka se smetanou jak dlouho vařit brambory zelnacka z kyseleho zeli zahuštení zelňačky polévka zelňačka

Zapomněl/a jsem heslo