Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Společně strávené chvíle u stolu s lahodnými pokrmy neodmyslitelně patří k Vánocům. U svátečního stolu se vždy schází celá rodina a taková příležitost si samozřejmě žádá i slavnostně vyzdobený stůl se speciálním servisem.

Sváteční stůl můžete ozdobit podle nejnovějších trendů nebo se držte své oblíbené klasiky. Při takové příležitosti vytáhněte sváteční servis talířů, který doplníte o naleštěné stříbrné příbory, zasazené do poskládaných ubrousků.

Jak ozdobně poskládat ubrousky

Ubrousky jsou důležitým prvkem při prostírání stolu a dodají eleganci i styl každé sváteční tabuli. Ke skládání budete potřebovat papírové ubrousky ve tvaru čtverce a dávku trpělivosti i zručnosti. Poradíme 2 způsoby, jak ozdobně ubrousek poskládat:

První způsob skládání

  1. Nejprve položte ubrousek špičkou směrem k sobě. Nyní přehněte první vrstvu směrem nahoru a to přesně na polovinu.
  2. Druhou vrstvu přehněte znovu směrem nahoru a špičku vsuňte pod první přehnutou vrstvu.
  3. U třetí vrstvy postupujte totožným způsobem jako u předchozích.
  4. Dále ubrousek otočte a přehněte pravou i levou stranu přesně k polovině. Hrany ubrousku důkladně uhlaďte.
  5. Znovu ubrousek otočte a do vzniklých třech kapes vložte příbory.
Druhý způsob skládání
  1. Papírový ubrousek položte znovu špičkou směrem k sobě.
  2. Poté přeložte první vrstvu směrem nahoru a stejným způsobem přehněte také druhou i třetí vrstvu. Rozdíl oproti prvnímu způsobu je ten, že špičky nevsouváte pod přehnutou vrstvu.
  3. Ubrousek otočte a složte směrem ke středu oba protilehlé rohy.
  4. Důkladně hrany uhlaďte, poté zpět otočte a do vzniklé kapsy můžete vložit příbory.

Úvodní videonávod vám názorně předvede, jak snadno zvládnete vykouzlit z obyčejného ubrousku nádhernou kapsu na příbory. Takové ubrousky dokonale vyladí každou sváteční tabuli.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky