Jak prostřít sváteční stůl? Kouzlo štědrovečerní večeře podtrhne elegantní výzdoba
Společně strávené chvíle u stolu s lahodnými pokrmy neodmyslitelně patří k Vánocům. U svátečního stolu se vždy schází celá rodina a taková příležitost si samozřejmě žádá i slavnostně vyzdobený stůl se speciálním servisem.
Sváteční stůl můžete ozdobit podle nejnovějších trendů nebo se držte své oblíbené klasiky. Při takové příležitosti vytáhněte sváteční servis talířů, který doplníte o naleštěné stříbrné příbory, zasazené do poskládaných ubrousků.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak ozdobně poskládat ubrousky
Ubrousky jsou důležitým prvkem při prostírání stolu a dodají eleganci i styl každé sváteční tabuli. Ke skládání budete potřebovat papírové ubrousky ve tvaru čtverce a dávku trpělivosti i zručnosti. Poradíme 2 způsoby, jak ozdobně ubrousek poskládat:
První způsob skládání
- Nejprve položte ubrousek špičkou směrem k sobě. Nyní přehněte první vrstvu směrem nahoru a to přesně na polovinu.
- Druhou vrstvu přehněte znovu směrem nahoru a špičku vsuňte pod první přehnutou vrstvu.
- U třetí vrstvy postupujte totožným způsobem jako u předchozích.
- Dále ubrousek otočte a přehněte pravou i levou stranu přesně k polovině. Hrany ubrousku důkladně uhlaďte.
- Znovu ubrousek otočte a do vzniklých třech kapes vložte příbory.
- Papírový ubrousek položte znovu špičkou směrem k sobě.
- Poté přeložte první vrstvu směrem nahoru a stejným způsobem přehněte také druhou i třetí vrstvu. Rozdíl oproti prvnímu způsobu je ten, že špičky nevsouváte pod přehnutou vrstvu.
- Ubrousek otočte a složte směrem ke středu oba protilehlé rohy.
- Důkladně hrany uhlaďte, poté zpět otočte a do vzniklé kapsy můžete vložit příbory.
Úvodní videonávod vám názorně předvede, jak snadno zvládnete vykouzlit z obyčejného ubrousku nádhernou kapsu na příbory. Takové ubrousky dokonale vyladí každou sváteční tabuli.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře