Výroba domácího karamelu: Je libo karamelky nebo omáčku na dezerty?
Karamel je sladkost připravená zkaramelizováním (pálením) cukru. Má mnoho odstínů hnědé, různou hustotu i konzistenci. Z karamelu lze připravit sladké omáčky, polevy a také oblíbené bonbóny karamelky.
Každý z nás někdy ochutnal karamel; někteří malí odvážlivci ho zkusili podomácku vyrobit, ale většina z nich zničila použité nádobí nebo lžíce, na kterých tavili cukr. Na přípravě karamelu přitom není nic složitého, jen je to trochu nebezpečné.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vyrobit domácí karamel
Podle druhu výroby určujeme tvrdost karamelu:
- Tvrdý karamel připravíme tavením 500 g krupicového cukru na pánvi. Za stálého míchání přidáme 3 lžíce horké vody a umícháme hladkou omáčku.
- Krájecí karamel musí být tuhý, ale vláčný. Do taveného cukru přidáme máslo (na 200 g cukru 30 g másla). Čím více másla, tím je karamel měkčí.
- Polotuhý karamel připravíme upálením 300 g cukru a naředěním 200 ml smetany a 100 g másla. Karamel je tekutý a hodí se na přelití moučníků.
- Tekutý karamel vznikne zalitím 250 g páleného krupicového cukru 250 ml smetany. Za stálého míchání vařečkou rozvaříme.
Rady a tipy pro přípravu karamelu
Po nasypání cukru na pánev ho nijak nemícháme. Občas pohneme pánví - cukr rozpouštíme a tavíme při střední teplotě, dokud nemá požadovanou barvu.
- Při přidávání tekutin do horkého cukru musíme dát pozor, protože cukr prská a tím je nebezpečný. V tu chvíli ho začneme míchat, abychom z karamelu odstranili případné hrudky.
- Tvrdý karamel je vhodné okamžitě nalít do připravených formiček. Polotuhý karamel nalijeme do fólií vyložené formy a po ztuhnutí plát nakrájíme na kostičky. Karamelový kulér a toping nalijeme do sklenic a uchováme v chladu.
Víte, jak připravit hustou karamelovou omáčku? Podívejte se na video:
Komentáře