Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karamel je sladkost připravená zkaramelizováním (pálením) cukru. Má mnoho odstínů hnědé, různou hustotu i konzistenci. Z karamelu lze připravit sladké omáčky, polevy a také oblíbené bonbóny karamelky.

Každý z nás někdy ochutnal karamel; někteří malí odvážlivci ho zkusili podomácku vyrobit, ale většina z nich zničila použité nádobí nebo lžíce, na kterých tavili cukr. Na přípravě karamelu přitom není nic složitého, jen je to trochu nebezpečné.

Jak vyrobit domácí karamel

Podle druhu výroby určujeme tvrdost karamelu:

  1. Tvrdý karamel připravíme tavením 500 g krupicového cukru na pánvi. Za stálého míchání přidáme 3 lžíce horké vody a umícháme hladkou omáčku.
  2. Krájecí karamel musí být tuhý, ale vláčný. Do taveného cukru přidáme máslo (na 200 g cukru 30 g másla). Čím více másla, tím je karamel měkčí.
  3. Polotuhý karamel připravíme upálením 300 g cukru a naředěním 200 ml smetany a 100 g másla. Karamel je tekutý a hodí se na přelití moučníků. 
  4. Tekutý karamel vznikne zalitím 250 g páleného krupicového cukru 250 ml smetany. Za stálého míchání vařečkou rozvaříme.

Rady a tipy pro přípravu karamelu

Po nasypání cukru na pánev ho nijak nemícháme. Občas pohneme pánví - cukr rozpouštíme a tavíme při střední teplotě, dokud nemá požadovanou barvu.

  • Při přidávání tekutin do horkého cukru musíme dát pozor, protože cukr prská a tím je nebezpečný. V tu chvíli ho začneme míchat, abychom z karamelu odstranili případné hrudky.
  • Tvrdý karamel je vhodné okamžitě nalít do připravených formiček. Polotuhý karamel nalijeme do fólií vyložené formy a po ztuhnutí plát nakrájíme na kostičky. Karamelový kulér a toping nalijeme do sklenic a uchováme v chladu.

Víte, jak připravit hustou karamelovou omáčku? Podívejte se na video:

Komentáře

Další tipy a triky