Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sádlo je základem české kuchyně. To domácí je oproti kupovanému daleko voňavější a chutnější. Jako bonus získáme lahodně křupavé škvarky, po kterých se jen zapráší. A nemějte obavy, příprava není vůbec náročná.

Sádlo dodává pokrmům charakteristickou a nezaměnitelnou chuť. Využíváme ho jako základ pro omáčky, dušená a pečená masa, pomazánky, k namazání pečiva nebo placek a dokonce i ke sladkému pečení v podobě sádlových koláčků. A proč se pouštět do výroby domácího sádla? Má výraznější vůni i chuť a je bez jakýchkoli přísad. 

Jak vyškvařit sádlo

Na sádlo a škvarky je třeba si nejdříve koupit čerstvé sádlo na škvaření, a to nejlépe vepřové hřbetní. Tento plát je dobré nechat před přípravou chvíli v lednici, aby se nám lépe krájel. Jak na to?

  • Na 1 dávku domácích škvarků a sádla potřebujete: 2 kg vepřového sádla, 100–150 ml vody, 100 ml mléka a podle chuti sůl. 
  1. Sádlo nakrájejte na kostky 2x2 cm a nasypte je do většího hrnce se silnějším dnem. 
  2. Hrnec přiklopte poklicí a začněte na mírném ohni zahřívat. Trvá to asi 30 minut, než se začne uvolňovat tuk. 
  3. Poté odkryjte poklici a začněte pravidelně promíchávat. Jakmile se škvarky začnou přichytávat ke dnu, podlijte 50 ml vody a nechte škvařit asi 1,5–2 hodiny. V průběhu škvaření můžete ještě 2x trochu podlít vodou podle potřeby. 
  4. Jakmile se začne tvořit čirá tekutina bez zakalení, můžete začít sádlo postupně odlévat, aby se nepřipalovalo. Odlejte naběračkou přes jemné síto do čistých sklenic.
  5. Škvarky průběžně míchejte, aby se nepřipalovaly. Hotové škvarky by měly mít zlatavou barvu. 
  6. Podlijte škvarky mlékem a promíchejte, mléko nechte vyškvařit. 
  7. Škvarky ještě jednou přeceďte a nechte na sítku okapat a vychladnout. Před podáváním posolte podle chuti.
  8. Sádlo i škvarky skladujte v chladu a temnu a odebírejte podle potřeby. 

Tip: Správně vyškvařené sádlo by se mělo snadno roztírat, mít bílou barvu a být bez usazenin. V chladu a temnu vydrží i rok

Větší množství sádla můžete jednoduše vyškvařit také v troubě. Jeho velkou výhodou je, že se nemusí hlídat ani míchat. Výsledkem je lahodné sádlo a dokonale křupavé škvarky. 

Komentáře

Další tipy a triky