Jak vyškvařit sádlo? Snadný návod na křupavé škvarky a domácí čisté sádlo
Sádlo je základem české kuchyně. To domácí je oproti kupovanému daleko voňavější a chutnější. Jako bonus získáme lahodně křupavé škvarky, po kterých se jen zapráší. A nemějte obavy, příprava není vůbec náročná.
Sádlo dodává pokrmům charakteristickou a nezaměnitelnou chuť. Využíváme ho jako základ pro omáčky, dušená a pečená masa, pomazánky, k namazání pečiva nebo placek a dokonce i ke sladkému pečení v podobě sádlových koláčků. A proč se pouštět do výroby domácího sádla? Má výraznější vůni i chuť a je bez jakýchkoli přísad.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vyškvařit sádlo
Na sádlo a škvarky je třeba si nejdříve koupit čerstvé sádlo na škvaření, a to nejlépe vepřové hřbetní. Tento plát je dobré nechat před přípravou chvíli v lednici, aby se nám lépe krájel. Jak na to?
- Na 1 dávku domácích škvarků a sádla potřebujete: 2 kg vepřového sádla, 100–150 ml vody, 100 ml mléka a podle chuti sůl.
- Sádlo nakrájejte na kostky 2x2 cm a nasypte je do většího hrnce se silnějším dnem.
- Hrnec přiklopte poklicí a začněte na mírném ohni zahřívat. Trvá to asi 30 minut, než se začne uvolňovat tuk.
- Poté odkryjte poklici a začněte pravidelně promíchávat. Jakmile se škvarky začnou přichytávat ke dnu, podlijte 50 ml vody a nechte škvařit asi 1,5–2 hodiny. V průběhu škvaření můžete ještě 2x trochu podlít vodou podle potřeby.
- Jakmile se začne tvořit čirá tekutina bez zakalení, můžete začít sádlo postupně odlévat, aby se nepřipalovalo. Odlejte naběračkou přes jemné síto do čistých sklenic.
- Škvarky průběžně míchejte, aby se nepřipalovaly. Hotové škvarky by měly mít zlatavou barvu.
- Podlijte škvarky mlékem a promíchejte, mléko nechte vyškvařit.
- Škvarky ještě jednou přeceďte a nechte na sítku okapat a vychladnout. Před podáváním posolte podle chuti.
- Sádlo i škvarky skladujte v chladu a temnu a odebírejte podle potřeby.
Tip: Správně vyškvařené sádlo by se mělo snadno roztírat, mít bílou barvu a být bez usazenin. V chladu a temnu vydrží i rok.
Větší množství sádla můžete jednoduše vyškvařit také v troubě. Jeho velkou výhodou je, že se nemusí hlídat ani míchat. Výsledkem je lahodné sádlo a dokonale křupavé škvarky.
Komentáře