Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoletou bazalku často pěstujeme v květináči nebo na zahradě na osluněném místě s výživnou půdou a pravidelnou zálivkou. Jen tak zajistíme bujný růst i množství silic. Bazalku využijeme nejen jako koření, ale i jako léčivku.

Bazalku měly v oblibě i generace před námi. Svědčí o tom mnoho lidových názvů jako bazalička, německý pepř a voňavý hřebíček. Vůně skutečně někomu připomíná koření hřebíček, jinému růže - je velmi příjemná a všeobecně oblíbená. 

Bazalka jako koření

Automaticky spojujeme bazalku s jihoevropskou kuchyní, hlavně italskou, pro niž je typická. Takže nejen rajčatové omáčky na těstoviny, ale také mnohé masové speciality nebo pizza se bez ní neobejdou. Bazalka jako nedráždivé koření se skvěle hodí ke kuřecímu masu, rajčatům i sýrům. Uplatní se i v marinádách ke grilování, polévkách, luštěninách nebo omeletách. Uchováme ji v podobě pesta nebo bazalkového octa.

Tip: Labužníci mohou vyzkoušet ochutit drcenou bazalkou i dezerty nebo poháry, zvláště ve spojení s mátou.

Bazalka jako léčivka

Bazalka obsahuje ceněnou silici, třísloviny, saponiny, minerální látky, enzymy, čerstvá v sobě má i vitamín C. Zlepšuje činnost žaludku, aniž by jej dráždila. Zvyšuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání, má protikřečový účinek, uklidňuje nervy, zlepšuje činnost ledvin.

Začátečníky jistě navnadí i náš videorecept na skvělý rajčatový "tataráček", který se hodí na svačinu nebo večeři s topinkami.

Zdroj: Nico Vermeulen - Encyklopedie bylin a koření

 

 

Komentáře

Další tipy a triky