Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bazalka je nejpopulárnější rostlinka v italské kuchyni a její okouzlující vůni zaručeně v pokrmu poznáte. Tato rostlina milující slunce se velmi snadno pěstuje, a to jak v truhlíku, tak i v květináči doma na parapetu.

Bazalka je rostlinka, která dokáže okouzlit naše chuťové buňky u mnoha pokrmů. Navíc si ji můžeme vypěstovat i jednoduše doma na parapetu. Listy čerstvé bazalky přidáváme do hotových pokrmů nebo si je nasušíme do zásoby.

Využití bazalky v kuchyni

Bazalka má široké využití v kuchyni, používáme čerstvé listy, které jsou velmi aromatické, i ty nasušené. Máme pro vás tipy, jak je využít:

  • Čerstvé listy bazalky neodmyslitelně patří do italských pokrmů a to například do salátu Caprese s čerstvými rajčaty a mozzarellou. Lístečky bazalky dokáží také perfektně tyto pokrmy dozdobit.
  • Za zmínku rozhodně stojí slavná pizza Margherita, která se připravuje pouze z několika surovin, přesto je královnou všech pizz.
  • Široké využití má také pesto připravené z bazalky, které přidáváme do těstovin, na pizzu nebo také do salátů.
  • Přebytky listů bazalky upotřebíme k přípravě bazalkového oleje, který se skvěle hodí k dochucení polévek, omáček i grilovaného masa.
  • Bazalka se uplatní při přípravě masa včetně ryb. Nadrcené sušené listy můžeme přidat do marinády nebo jimi přímo posypat kousky masa či ryb.
  • Bylinku využijeme i do typického italského předkrmu, kterým je křupavá bruschetta s rajčatovou směsí. Je dokonale provoněná česnekem a také bazalkou.
Cizrnový salát je dokonalý letní oběd či odpolední svačina. Cizrnu doplňují čerstvá rajčata i voňavá bazalka. Pojďte si připravit tento chutný pokrm podle snadného videoreceptu a napište nám do komentáře, jak se vám povedl.
Dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky