Jak využít bazalku v kuchyni? Tato rostlinka dodá pokrmům lahodnou chuť i vůni
Bazalka je nejpopulárnější rostlinka v italské kuchyni a její okouzlující vůni zaručeně v pokrmu poznáte. Tato rostlina milující slunce se velmi snadno pěstuje, a to jak v truhlíku, tak i v květináči doma na parapetu.
Bazalka je rostlinka, která dokáže okouzlit naše chuťové buňky u mnoha pokrmů. Navíc si ji můžeme vypěstovat i jednoduše doma na parapetu. Listy čerstvé bazalky přidáváme do hotových pokrmů nebo si je nasušíme do zásoby.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Využití bazalky v kuchyni
Bazalka má široké využití v kuchyni, používáme čerstvé listy, které jsou velmi aromatické, i ty nasušené. Máme pro vás tipy, jak je využít:
- Čerstvé listy bazalky neodmyslitelně patří do italských pokrmů a to například do salátu Caprese s čerstvými rajčaty a mozzarellou. Lístečky bazalky dokáží také perfektně tyto pokrmy dozdobit.
- Za zmínku rozhodně stojí slavná pizza Margherita, která se připravuje pouze z několika surovin, přesto je královnou všech pizz.
- Široké využití má také pesto připravené z bazalky, které přidáváme do těstovin, na pizzu nebo také do salátů.
- Přebytky listů bazalky upotřebíme k přípravě bazalkového oleje, který se skvěle hodí k dochucení polévek, omáček i grilovaného masa.
- Bazalka se uplatní při přípravě masa včetně ryb. Nadrcené sušené listy můžeme přidat do marinády nebo jimi přímo posypat kousky masa či ryb.
- Bylinku využijeme i do typického italského předkrmu, kterým je křupavá bruschetta s rajčatovou směsí. Je dokonale provoněná česnekem a také bazalkou.
Komentáře