Jak zavařit fazolové lusky? Sladkokyselý nálev používaly už naše babičky
Fazolové lusky sklízíme v průběhu léta, první výsevy začínají ke sklizni dorůstat v červenci. Tyčkové fazole plodí déle a pokryjí delší časové období. Lusky se snadno mrazí a použití je pak univerzální, nicméně mrazničky se rychle plní a zavařování je další osvědčenou variantou jejich uchování.
Fazolové lusky sklízíme sice dobře narostlé, ale nenecháváme je přezrávat. Po sklizni je umyjeme a zbavíme obou konečků, protože by byly v jídle tuhé. Někdy je nutné odstranit i postranní vlákna. Poté lusky nakrájíme na prkýnku nadrobno (nebo podle potřeby). Po této přípravě je snadno zmrazíme, pro delší skladovatelnost jim prospěje blanšírování.
Jak zavařit fazolové lusky
Nakrájené lusky krátce povaříme (cca 5 minut), pak je scedíme, pomocí nálevky narovnáme do sklenic a zalijeme nálevem. Nálevka pomůže uchovat okraje sklenic čisté. Sklenice pak uzavřeme, jde to snadno šroubovacími víčky, a sterilujeme.
Jak připravit sladkokyselý nálev
Do hrnce dáme vařit vodu. Na 1 litr nálevu potřebujeme 4 díly vody a 1 díl octa, tzn. např. 8 dcl vody a 2 dcl octa nebo násobek tohoto množství. Na 1 litr nálevu ještě přidáme 1 lžíci soli a trochu cukru. Po krátkém povaření nálev použijeme k zalití nakrájených a předvařených lusků.
Tip: Stejný nálev je vhodný i k zaváření další zeleniny např. předvařené červené řepy nebo kapie (bez předvaření).
Můžete vyzkoušet i nálev podle receptu z našeho receptáře:
Využití zavařených fazolových lusků
Zavařené fazolové lusky jsou výtečným základem fazolových smetanových omáček. Nejlepší jsou s vařenými bramborami nebo s domácím knedlíkem, podáváme je s vejci natvrdo nebo s plátkem hovězího masa. Další dokyselování omáček díky zavařování v nálevu již není potřeba.
Část fazolek spotřebujeme hned po sklizni, můžeme doporučit třeba letní kuřecí kotlík s houbami a zeleninou:
Komentáře