

Fazolové lusky ve sladkokyselém nálevu
Suroviny
- Fazolové lusky
- kopr nebo tymián
- Na nálev:
- 2 l vody
- 1/2 l octa
- 70 g soli
- 140 g cukru
- 15 - 20 tablet umělého sladidla
Postup přípravy receptu
Fazolové lusky nakrájíme na kousky, vložíme do vařící vody a zhruba 4 minuty povaříme. Můžeme povařit i celé lusky a pak nakrájet.
Scedíme, vložíme do sklenic, přidáme kopr nebo špetku tymiánu, zalijeme nálevem a sterilujeme.
Sklenice o obsahu 3 dl 25 minut při 85°C.
Poznámka od kuchařky
Stejný nálev používám i na feferonky a kapii. Do sterilované kapie přidávám hořčičné semínko.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Fazolové lusky ve sladkokyselém nálevu
-
Urodily se mi fazolky a zbyl lák na okurky. Tak jsem to dal dohromady a zavařil. Uvidíme co to se mnou v zimě udělá.
-
Fazolky před nakládáním taky chvilku povařím a vývar ve slané vodě a pak normálně zavařím jako okurky. Vývar můžeš použít třeba na zeleninovou polévku. Jsou moc dobrý a dělávám je v zimě, třeba na smetaně. Ale jsou moc dobrý i jen na zobání, kdo má rád kyselý, nebo jako obloha. Prostě jako kyselé okurky. Jinak syrový brambory jsou jedovatý jen ty co jsou zelený, mají hodně solaninu. Náš pes se po nich, když je krájím třeba do polévky, může utlouct, tak mu vždycky kousek dávám a znám lidi, kteří když je přpravují a škrábou, tak je ujídají a jsou v pořádku.
-
MARTINA: Syrové brambory určitě nejsou jedovaté
Šťáva ze syrových brambor působí mmj. blahodárně na žaludeční sliznici, doporučuje se při žaludečních vředech.
A fazolky musí projít tepelnou úpravou, protože za syrova jsou silně projímavé. Stačí je povařit jen jednou a poměrně krátce 5-6 minut. Zůstanou křehké
Recept je dobrý, taky je tak steriluju -
POTŘEBOVALA BYCH RADU, MY JE ZAVAŘUJEME JAKO KYSELE OKURKY. DĚLÁ TO CELÁ RODINA JSOU VYNIKAJICÍ.
JEDINÉ CO MI NESEDÍ. ŽE SE MAJÍ VAŘIT NEŽ SE ZAVAŘÍ A PŘED TÍM NEŽ SE JÍ TAK PRÝ TAKÉ SE MAJÍ VAŘIT ABY SE PRÝ JEDY VYVAŘILY. ALE MĚ SE TO NEZDÁ. PROTOŽE PAK SE JÍ JEN HMOTA A VŠECHNO CO VE FAZOLKACH JE SE VYLEJE DO KANÁLU.
CO VÍM TAK I BRAMBORY SIROVÉ JSOU JEDOVATÉ PODLE MĚ ZAVAŘENÍM A PAK UVAŘENÍM V JÍDLE SE JED ZTRATÍ A NEMUSÍ SE FAZOLKY CEDIT. NEVÍTE NĚKDO JAK TO JE? DĚKUJI MARTINA -
Já už teď lusky nezavařuju, ale jak jsme měli nadúrodu, tak jsem dávala do sklenic. Někomu může vadit třeba to náhradní sladidlo, ale dá se podle mě použít jakýkoliv sladkokyselý nálev. Fazolky se nekazí.
-
Tohle mi sice uniklo, ale vím, že je to výborné. Jen nedávám normální cukr ale fruktozu a pár kapek tekutého diasladidla. Hořčičné semínko dávám všude kvůli diabetu, prý to udržuje inzulín, pravil léař a já mu věřím
-
ale dobré
-
staré a známé