Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Správně uvařená omáčka nebo také polévka bez hrudek (ze špatně rozmíchané jíšky) je chloubou každé hospodyňky. Začátečníkům poradíme, jak postupovat, aby v omáčce hrudky nebyly, případně když vzniknou, jak se jich můžeme zbavit.

Omáčka by měla být příjemně hladká a akorát hustá. Chybou je příliš řídká nebo naopak až moc hustá omáčka, a samozřejmě nikdo nemá rád hrudky (žmolky) z mouky, které mění texturu a výslednou chuť omáčky. Hrudky jsou něčím nepatřičným, co by v omáčkách nemělo zůstávat. Správným postupem hrudkám předejdeme nebo se jich po vytvoření zbavíme.

Jak nemít v omáčce žmolky

Nejlepší je vytvoření žmolků předejít, protože každá hospodyňka je vnímá tak trochu "jako ostudu". To znamená hlavně míchat a míchat, přiměřeně ohřívat a nic neuspěchat. V dalších odstavcích najdete rady, jak při přípravě jíšky postupovat. Někdy se navzdory snaze mohou hrudky vytvořit, ani v takové situaci to ale nemusíte vzdávat, řešení je totiž snadné a v článku vám poradíme.

Jak udělat jíšku k zahušťování

Inspiraci najdeme v radách našich maminek a babiček. Hrudkám, které mohou vzniknout ze špatně rozmíchané jíšky, je potřeba předcházet, aby nepokazily jinak skvělou chuť oblíbených jídel:

  1. Při přípravě jíšky (zásmažky) dodržujte osvědčený váhový (nikoli objemový) poměr 1:1 mezi množstvím hladké (nebo jiné) mouky a tuku. Pro domácí vaření si pamatujte jednoduché pravidlo - na jednu lžíci mouky jednu lžíci tuku.
  2. Na pánev dejte nejprve tuk, který zahřejte na přiměřenou teplotu. Příliš vysoká teplota tuku není vhodná, aby nedocházelo k připalování mouky a tvorbě hrudek. Vydržte základ na světlou jíšku (ta zahušťuje lépe) alespoň minutu poctivě míchat, tmavší jíška potřebuje trochu více času a má nižší zahušťovací schopnosti. Míchejte ještě chvíli po odstavení, protože pánev je stále horká.
  3. Kolik jíšky k zahuštění? Záleží na tom, jak hustou chcete mít omáčku nebo polévku. Pro řidší stačí 100 g jíšky na 1 litr polévky, pro hustší trochu přidejte.

Jak dát jíšku do omáčky nebo polévky

Nabízí se dvě často používané možnosti - buď jíšku přidejte do tekutiny nebo tekutinu do jíšky.

  1. Tekutina do jíšky: Do jíšky přilévejte tekutinu postupně a pozvolna, nejprve menší část, během přilévání nepřestávejte s důkladným mícháním, aby hrudky zbytečně nevznikaly. K míchání používejte drátěnou metličku, jde to snáze a hrudky se netvoří. 
  2. Jíška do tekutiny: Jíšku můžete přidat rovnou, ale vhodnější je přidávání přes cedník, který částečně ponoříte do tekutiny (polévky nebo omáčky), jíšku pak do tekutiny přepasírujte. Tento postup se uplatní např. při zahušťování zeleninových polévek.
  3. Tip: Tekutinu (omáčku nebo polévku) je potřeba s jíškou ještě dobře provařit, ideálně 20 minut. Jíška se přitom s tekutinou dobře propojí a výsledná chuť bude dokonalá.

Jak se zbavit hrudek

Pokud hrudky (žmolky) přes všechnu vaši snahu vzniknou, co nejdříve se jich zbavte.

  • Omáčku nebo polévku přelijte přes husté síto. Tento postup pomůže žmolky a hrudky jednoduše odstranit - zůstanou na sítu, pak je přepasírujete.
  • Pokud se jedná o omáčku (bez kousků surovin), ve které jsou hrudky, rozmixujte ji tyčovým mixérem.
  • Omáčka nebo polévka s kousky surovin (např. zeleniny, koření, masa, luštěnin) už neumožňuje snadnou nápravu, v tom případě bude nejlepší žmolky jednoduše lžící vybrat.

Omáčky jsou důležitou a oblíbenou součástí české kuchyně, alespoň občas je jistě budete chtít do jídelníčku zařadit. Podle následujícího videoreceptu si můžete uvařit báječnou rajskou omáčku.

Přejeme, ať se vám povede bez žmolků a hrudek.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli