Třešně zavařené bez vody jsou výborné jako polotovar nebo ozdoba pohárů
Třešňové kompoty patří k nejoblíbenějším i nejjednodušším výrobkům domácího zavařování. Ovoce zavařené ve vlastní šťávě má tu výhodu, že pustí vlastní šťávu i cukr a není nutné vařit nálev. Takové zavařování má ale pravidla, která se musí dodržet, aby se výrobek nekazil. Druhou možností, jak zakonzervovat ovoce bez vody, je naložit ho do alkoholu.
Pro kompot ve vlastní šťávě i v alkoholu potřebujete třešně plně vyzrálé, ale ještě pevné. Šikovnější bude naložit třešně rovnou vypeckované. Pro vypeckování můžete využít odpeckovávač, pokud ho máte, nebo použít naši vychytávku z článku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zavařit třešně bez vody
Oba způsoby jsou snadné a zvládnou je i začátečníci.
Třešně ve vlastní šťávě zavařte takto:
- Na dno čisté sklenice dejte na špičku nože soli. Sůl zvýrazní přirozeně sladkou chuť ovoce, aniž by bylo nutné sladit. Pokud vám cukr nevadí, klidně přidejte do každé sklenice cukr podle chuti.
- Sklenici naplňte třešněmi.
- Uzavřené sklenice sterilujte při 80 °C asi 25 minut. Po vyjmutí ze zavařovacího hrnce otočte sklenice dnem vzhůru, aby se přichytlo víčko.
- Třešně pustí vlastní šťávu.
- Stejným způsobem lze zavařovat i jiné druhy ovoce - např. višně nebo švestky.
Třešně v alkoholu
Třešně (nebo jiné ovoce) můžete také naložit do alkoholu:
- Do suchých čistých sklenic vrstvěte vypeckované třešně a každou vrstvu prosypte cukrem.
- Po naplnění dolijte až k okraji destilátem (rum, vodka apod.).
- Uzavřete a uchovávejte v temnu, suchu a chladnu.
- Po asi 3 týdnech je ovoce připravené ke konzumaci. Po odebrání hlídejte hladinu a dolijte alkohol, aby bylo ovoce stále ponořené.
Komentáře