

Drobné ovoce ve vlastní šťávě
Suroviny
- rybíz
- maliny
- josta (kříženec černého rybízu a angreštu)
- krystalový cukr
Postup přípravy receptu
Umyté a odstopkované ovocie skladáme do fľaštičiek vo vrstvách, každú vrstvu posypeme 1 lyžicou cukru ( ovocie, 1 lyžica cukru, ovocie, 1 lyžica cukru, ovocie, 1 lyžica cukru ).
Do 3 dl fľaštičky dávam 3 lyžice kryštálového cukru.
Fľaštičky uzavrieme a sterilizujeme 20 minút od bodu varu ( streilizujem vo vodnom kúpeli ).
Poznámka od kuchařky
Ak sa počas sterilizácie cukor nerozpustí úplne, roztopí sa po pár dňoch, nie je to na závadu.
Drobné ovocie obsahuje vysoké percento vody, je zbytočné vodu pridávať.
Takto zavarené ovocie sa výborne hodí na pudingy, zmrzlinu a pod., ale aj ako ostatné kompóty.
Výborné je, ak namiešame rôzne druhy ovocia do jednej fľaštičky.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Drobné ovoce ve vlastní šťávě
-
Také to znám a mám odskoušené. Je to bezva.
-
mňam...dělám takto borůvky
bodík
-
opuncie - veškeré ovoce při 85 °C, švestky 30 min, meruňky 25 min. atd - nepoužívám vyloženě přezrálé ovoce ani nedozrálé a zhruba ta doba funguje mezi 20 - 30min. Obvykle na 20 min. vypnu troubu (zavařuju v troubě) a nechám dojít.Nestal se mi vážně žádný malér.
-
Ale já toto ster.neznám.Moc se mi to hodí.Díky.
-
Špagetko, moc mě zaujalo sterilizování bez cukru. Můžeš mi říct, jak dlouho a na jakou teplotu sterilizuješ jaké ovoce? Děkuju.
Tejajo, dávám bod, protože ovoce prosypané cukrem znám a mám s ním dobrou zkušenost.
-
Já takhle dělám každé ovoce - meruňky, švestky, ... cukr nedávám vůbec a jen sterilizuju. Výhhodou je, že pak takto upravené ovoce můžetepoužít jakýmkoli způsobem, na jaký si vzpomenete ...
-
Mám odskúšané ríbezle aj višne. U nás to chutí.
(S višňovou šťavou som si potom spravila likér. Višne na puding a šťava mixnutá s vodkou...)