Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro znamená předměty, jejichž časy už pominuly, ale i v současnosti jsou stále v povědomí lidí nebo se jich hojně využívá. Nejznámější retro kousky najdeme v bydlení, v módě, ale i v receptech na vánoční cukroví.

Mezi retro cukroví patří takové druhy, které připravovaly už naše babičky. Mnoho z jejich receptů máme v sešitech, které opatrujeme jako oko v hlavě a předáváme je svým dcerám. Jako ostatní pokrmy, i cukroví se modernizuje, ale to tradiční zůstává.

Jaké pečené cukroví patří mezi retro

Mezi ty nejoblíbenější můžeme směle zařadit pět základních druhů:

  1. Medové perníčky připravujeme plněné, suché či ozdobené bílkovou polevou.
  2. Vanilkové rohlíčky jsou z ořechového těsta. Obalují se ve vanilkovém cukru.
  3. Linecké skládanky promazáváme marmeládou nebo máslovým krémem.
  4. Medvědí tlapky obsahují kromě ořechů také skořici a mletý hřebíček.
  5. Plněné ořechy se pečou ve speciálních formičkách a plní máslovým krémem.

Zapomenout bychom neměli na strojkové cukroví, zázvorky, ledovky, kokosky a pusinky. Přidáme k nim štafetky, marokánky, Masarykovo cukroví a sloní uši.

Co zařadit mezi retro nepečené cukroví

Mezi desítkami receptů našich babiček najdeme pět nejoblíbenějších:

  1. Včelí úly či vosí hnízda z ořechového piškotového těsta plníme máslovým krémem.
  2. Domácí čokoláda se odlévá do formiček, nejlepší jsou ty kovové po babičce.
  3. Ořechové kuličky jsou cukrovím ze všech zbytků, které zbyly po pečení.
  4. Kokosový salám je tmavé těsto se světlými kostkami z piškotů a oříšků.
  5. Burizonové hrudky je lehké cukroví z burizonů, čokolády, másla a Salka.

Ze zbytků po pečení cukroví připravovaly babičky sladkou tlačenku, šohajdy do maličkých košíčků, domácí salonky nebo oblíbené karamelky.

Některé cukroví je jednoduché, jiné se skládá z několika komponentů, například išelské dortíčky či koláčky, které tvoří kakaová kolečka s ořechy, s máslovým krémem a čokoládovou polevou. Jejich přípravu můžete vidět v našem videu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli