Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mletý řízek je oblíbený pokrm, který se připravuje nejčastěji z vepřového mletého masa dochuceného kořením, následně se obalí v trojobalu a smaží nebo peče v troubě. Poradíme, jaké ingredience nevynechat, aby měl řízek správnou konzistenci a lahodnou chuť.

Výbornou obměnou tradičních klasických řízků jsou mleté řízky, které jsou díky vepřovému masu krásně šťavnaté. Jedná se o pokrm sytý a velmi chutný. Postupujeme jednoduše tak, že z kořeněné směsi tvarujeme placičky podobné klasickým řízkům, ty pak můžeme smažit, ale s minimem tuku se také dají péct v troubě. Mleté řízky podáváme s bramborovou kaší nebo s vařenými brambory, případně se zeleninovým salátem. 

Jaké jsou nejdůležitější ingredience do mletého řízku

Bez mletého masa by to nebyl mletý řízek. Volíme čerstvé a kvalitní mleté maso, nejlépe doma namleté, které je nejčerstvější a zároveň dovolí kombinovat více druhů dle naší libosti. 

  1. Mleté maso: Nejčastěji se používá vepřové maso, především tučnější kousky např. bůček či plec. Můžeme však zvolit i kombinaci s hovězím mletým masem nebo libovějším kuřecím. 
  2. Cibule: Jemně nasekaná cibule zvýrazní chuť masa a pomůže udržet maso šťavnaté. 
  3. Vejce: Vajíčko poslouží jako pojivo, které udrží masovou směs pohromadě. 
  4. Koření: Potřebovat budeme především sůl a pepř. Pro výraznější chuť je vhodné přidat i prolisovaný česnek, nasekanou petrželku nebo sušenou majoránku. 
  5. Strouhanka: Nejen na obalení, ale i do masové směsi přidáváme trochu strouhanky pro zahuštění. 
  6. Mléko: Někdy se přidává do mletých řízků trochu mléka nebo namočeného pečiva v mléce, čímž se maso zjemní a řízky jsou pak krásně vláčné. 
  7. Sýr: Pokud budeme připravovat holandský řízek, nesmí chybět nastrouhaný sýr (eidam nebo gouda), který je zásadní. Během smažení se rozpustí a řízky jsou skvěle šťavnaté. 

Fantastické mleté řízky pečené v troubě si můžete udělat podle našeho videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem. Netradičně do nich přidejte i brambor a zakysanou smetanu.

Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli