Nejdůležitější ingredience do mletého řízku? Tyto suroviny zásadně ovlivní jeho chuť
Mletý řízek je oblíbený pokrm, který se připravuje nejčastěji z vepřového mletého masa dochuceného kořením, následně se obalí v trojobalu a smaží nebo peče v troubě. Poradíme, jaké ingredience nevynechat, aby měl řízek správnou konzistenci a lahodnou chuť.
Výbornou obměnou tradičních klasických řízků jsou mleté řízky, které jsou díky vepřovému masu krásně šťavnaté. Jedná se o pokrm sytý a velmi chutný. Postupujeme jednoduše tak, že z kořeněné směsi tvarujeme placičky podobné klasickým řízkům, ty pak můžeme smažit, ale s minimem tuku se také dají péct v troubě. Mleté řízky podáváme s bramborovou kaší nebo s vařenými brambory, případně se zeleninovým salátem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké jsou nejdůležitější ingredience do mletého řízku
Bez mletého masa by to nebyl mletý řízek. Volíme čerstvé a kvalitní mleté maso, nejlépe doma namleté, které je nejčerstvější a zároveň dovolí kombinovat více druhů dle naší libosti.
- Mleté maso: Nejčastěji se používá vepřové maso, především tučnější kousky např. bůček či plec. Můžeme však zvolit i kombinaci s hovězím mletým masem nebo libovějším kuřecím.
- Cibule: Jemně nasekaná cibule zvýrazní chuť masa a pomůže udržet maso šťavnaté.
- Vejce: Vajíčko poslouží jako pojivo, které udrží masovou směs pohromadě.
- Koření: Potřebovat budeme především sůl a pepř. Pro výraznější chuť je vhodné přidat i prolisovaný česnek, nasekanou petrželku nebo sušenou majoránku.
- Strouhanka: Nejen na obalení, ale i do masové směsi přidáváme trochu strouhanky pro zahuštění.
- Mléko: Někdy se přidává do mletých řízků trochu mléka nebo namočeného pečiva v mléce, čímž se maso zjemní a řízky jsou pak krásně vláčné.
- Sýr: Pokud budeme připravovat holandský řízek, nesmí chybět nastrouhaný sýr (eidam nebo gouda), který je zásadní. Během smažení se rozpustí a řízky jsou skvěle šťavnaté.
Fantastické mleté řízky pečené v troubě si můžete udělat podle našeho videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem. Netradičně do nich přidejte i brambor a zakysanou smetanu.
Dobrou chuť.
Komentáře