Jaké jsou přílohy k svatomartinské huse? Knedlíky, placky, šišky nebo roláda
Svatomartinská pečená husa je částí legendy, kdy se svatý Martin před svým jmenováním biskupem ukryl ve své skromnosti do husince. Husy ho však svým kejháním prozradily, proto končí za trest každý rok na pekáči.
K pečené tučné huse se tradičně podává červené nebo bílé zelí, případně také kedlubnové nebo dýňové zelí. Někteří lidé přidávají k huse jablka, pomeranče, dýně a kořenovou zeleninu. Jiní ji plní nádivkou nebo marinují v medové marinádě. Mnoho receptů na svatomartinskou husu se dědí z generace po generaci. Poradíme, s čím jíst husu a co se k ní nejvíce hodí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jakou přílohu podávat k huse se zelím
Svatomartinská husa se zelím má několik tradičních příloh:
- Houskové knedlíky, připravené z kynutého i nekynutého těsta.
- Bramborové knedlíky, nakrájené z válečku pevnou nití nebo nožem.
- Chlupaté knedlíky neboli klouzáky se připravují ze syrových brambor.
- Bramborové lokše z brambor, hladké mouky a soli, upečené nasucho.
- Bramborové špalíčky, nakrájené nožem z tenkých válečků těsta.
- Hrnkové knedlíky ze staršího pečiva, mouky, vajec, mléka a koření.
- Rolované knedlíky jsou potřené nádivkou ze zelí nebo špenátu.
Komentáře