Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svatomartinská pečená husa je částí legendy, kdy se svatý Martin před svým jmenováním biskupem ukryl ve své skromnosti do husince. Husy ho však svým kejháním prozradily, proto končí za trest každý rok na pekáči.

K pečené tučné huse se tradičně podává červené nebo bílé zelí, případně také kedlubnové nebo dýňové zelí. Někteří lidé přidávají k huse jablka, pomeranče, dýně a kořenovou zeleninu. Jiní ji plní nádivkou nebo marinují v medové marinádě. Mnoho receptů na svatomartinskou husu se dědí z generace po generaci. Poradíme, s čím jíst husu a co se k ní nejvíce hodí.

Jakou přílohu podávat k huse se zelím

Svatomartinská husa se zelím má několik tradičních příloh:

  1. Houskové knedlíky, připravené z kynutého i nekynutého těsta.
  2. Bramborové knedlíky, nakrájené z válečku pevnou nití nebo nožem.
  3. Chlupaté knedlíky neboli klouzáky se připravují ze syrových brambor.
  4. Bramborové lokše z brambor, hladké mouky a soli, upečené nasucho.
  5. Bramborové špalíčky, nakrájené nožem z tenkých válečků těsta.
  6. Hrnkové knedlíky ze staršího pečiva, mouky, vajec, mléka a koření.
  7. Rolované knedlíky jsou potřené nádivkou ze zelí nebo špenátu.
Kromě různých knedlíků můžeme k husičce podávat vařené nebo pečené brambory, pyré z brambor a zeleniny (s celerem, hráškem, s dýní nebo s mrkví).
 
Už jste někdy ochutnali pečenou husu nebo kachnu s bramborovými lokšemi? Připravte si vypečený tuk na potírání placek a pusťte se podle videa do práce:

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli