Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mezi moderní druhy cukroví patří křehké makronky s hladkým povrchem, typickými nožkami (krčky) a svěžím krémem uvnitř. Francouzské makronky, hýřící barvami, jsou o Vánocích oblíbeným jedlým dárkem.

Tím nejmodernějším cukrovím jsou křehké makronky. Těsto se skládá jen z několika ingrediencí, ale příprava samotného cukroví vyžaduje pozornost a pečlivost. Šikovná kuchařka, která zvládne makronky s typickými nožkami, zaslouží náš obdiv.

Jak darovat makronky

Křehké cukroví si zaslouží krásné dárkové balení:

  • Makronky naskládáme do ozdobných krabiček. Ty mohou mít vánoční potisk, transparentní okénko nebo speciální tvar (košíčky, lodičky).
  • Použijeme makronkové papírové nebo plastové krabičky, které mají šikmé výlisky na každý kousek zvlášť. Cukroví se v nich bude krásně vyjímat.
  • Plechovky na makronky mohou mít také vánoční potisk, ale nepoužívejme ty, které mají na obalu obrázek jiného výrobku, například sušenek.
  • Makronky nikdy nebalíme do sáčků - křehké pečivo se v nich může poškodit, krémy slepit. Takový jedlý dárek už není k darování vhodný.
  • Krabičky převážeme barevnou stuhou a přiložíme vánoční přáníčko.

Chcete si připravit vlastní makronky a darovat je svým nejbližším? Pak se podívejte na video, kde vám jejich přípravu ukážeme:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře