Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaký je rozdíl mezi restováním a smažením? Oba způsoby přípravy mají svá pravidla
Zdroj: Pixabay, takedahrs

Restování a smažení má většina lidí za jedno a to samé - tepelná úprava potravin na rozpálené pánvi. Úplně tak tomu ale není a pokud oba způsoby zaměníme, můžeme se dočkat zklamání v podobě pokaženého jídla.

Restovaná cibulka, restovaná zelenina, smažený řízek nebo smažené palačinky - jak se od sebe liší? Přiznejme si, že většina z nás rozdíly mezi oběma tepelnými úpravami nerozlišuje a používá stejné množství tuku na restování i smažení.

Rozdíl mezi restováním a smažením

Obě možnosti mají stejný postup - opékání na pánvi ve vrstvě tuku:

  • Restování potravin je opékání na malém množství tuku v hodně rozpálené pánvi. Jednotlivé kousky by se neměly navzájem dotýkat, aby se restování nezměnilo v dušení. Restování může probíhat i bez tuku na nepřilnavých pánvích.
  • Smažení potravin obvykle probíhá ve větším množství horkého tuku na pánvi s regulovanou teplotou. Účelem smažení je získat kousky, které jsou uvnitř měkké a šťavnaté a na povrchu opečené dozlatova až dočervena, popřípadě s kůrkou.

Potraviny, které se musí při opékání míchat, nepotřebují hodně tuku. Někdy je to žádoucí (restovaná cibule), jindy zbytečné (restovaná zelenina). Potraviny, které mají mít kůrku pouze na povrchu, se smaží (měly by v tuku plavat) a přebytečný tuk se z nich vysaje ubrouskem.

Typickým představitelem sladkých smažených dobrot jsou bavorské vdolečky. Na jejich přípravu se podívejte ve videu:

Komentáře

Další tipy a triky