Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Piškotová roláda je jemný a nadýchaný plát těsta, potřený marmeládou nebo krémem, mnohdy doplněný ještě o jiné ingredience - ovoce, oříšky, čokoládu. Ty náplň dochutí nebo jí dodají mozaikový vzhled na řezu.

Piškotová roláda mívá zcela běžně roztíratelnou chutnou náplň. Některé náplně jsou úplně jednoduché, jiné pracnější a některé vyžadují zručnost cukrářky - ale takové rolády se již řadí mezi slavnostní moučníky. S výběrem náplní vám poradíme.

Jaký krém do piškotové rolády

Seznámíme vás s těmi nejpoužívanějšími náplněmi:

  • Ovocná marmeláda je jednoduchou a rychlou náplní, když pospícháme nebo nemáme rádi krém. Roláda je hotová za 10–15 minut.
  • Šlehačka s mascarpone je oblíbená pro svou jemnost, chuť a možnost kombinace s kousky čerstvého ovoce a strouhané čokolády.
  • Tvarohové krémy jsou hutnější, nakyslejší a zdravější. Tuhý tvaroh můžeme naředit zakysanou smetanou, šlehačkou, jogurtem.
  • Máslové krémy nastavujeme pudinkem nebo moučnou kaší, ale i kokosem, strouhanými oříšky, čokoládou a kousky ovoce

Jak kombinovat různé náplně do rolády

Rolády s mozaikou různých krémů vypadají jako dort:

  • Mnoho kuchařek si oblíbilo dvojí náplň - barevná nakyslá marmeláda a sladký jemný krém spolu tvoří nerozlučnou dvojici.
  • Další dvojicí oblíbené náplně je první vrstva z krému, druhá z krému odlišné barvy nebo z našlehaného tvarohu či šlehačky.
  • Dvě nebo tři barvy a příchutě krému nastříkáme podélně na plát  a srolujeme - po nakrájení budou výrazné krémové ostrůvky vypadat úžasně.
  • Barevné kousky ovoce v krému udělají z obyčejné rolády slavnostní moučník. Použijeme například banány, položené po délce na střed rolády.

Krému uděláme pokaždé více - budeme ho potřebovat na potření rolády, případně na ozdobení krémovými růžičkami.

Láká vás upéct nadýchanou piškotovou roládu a potřít ji krémem, který má ráda celá vaše rodina? Inspirujte se naším videem:

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli