Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krémem ve sladké kuchyni se rozumí našlehaná hmota k potření a ozdobení dortů a zákusků. Jiné krémy jsou určeny k plnění cukroví, jiné zase jako chutný a nadýchaný sladký dezert do pohárů a mističek.

Krém je bolavým místem začínajících cukrářek, které ještě nerozumí výrazům jako "svařit na niť, rozpustit ve vodní lázni, vyšlehat do pevné pěny". Jejich znalosti stačí na jednoduchý krém z několika surovin a teprve praxí získají potřebné zkušenosti.

Krémy na dorty, zákusky a poháry ze 3 surovin

Jejich příprava je jednoduchá a rychlá. Povedou se i začátečníkům:

  • Máslový krém se skládá z moučkového cukru a změklého másla. K základnímu krému můžeme přidat uvařený pudink, ovocné pyré, tvaroh.
  • Tvarohový krém ušleháme z jemného tvarohu, cukru a ztužovače, kterým může být kousek změklého másla nebo želatinový ztužovač.
  • Smetanový krém se obejde bez másla - použijeme 33% smetanu, jogurt (nebo zakysanou smetanu) a pudink bez vaření, které důkladně vyšleháme.
  • Šlehačkový krém musí obsahovat smetanu s minimálně 33 % tuku. Vyšleháme ji s cukrem a sýrem mascarpone, který dodá krému pevnost.
  • Ovocný krém je jemné pyré z jakéhokoliv ovoce s cukrem, zašlehané do šlehačky, tvarohu, jogurtu nebo zakysané smetany.
  • Čokoládová ganache z tmavé či bílé čokolády se připravuje rozpuštěním čokolády v horké smetaně. Po vychladnutí ji dosladíme a vyšleháme.

Některé krémy mohou obsahovat jen 2 ingredience - například oblíbený ze Salka a másla nebo z Caramela a másla. Tím nejoblíbenějším je ale šlehačka s mascarpone a cukrem, která se hodí na dorty i na poháry - viz naše video:

 

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli