Jednoduchý jablečný dort známe od našich babiček. Vyjde levně, ale je krásný
Jablečné nepečené dorty bývaly oblíbeným moučníkem našich babiček, které dokázaly za málo peněz vytvořit báječné pochoutky. Na tento dort vám stačí jen několik surovin, které často máte běžně doma. Základem jsou totiž jen jablka, dětské piškoty a pudinkový prášek.
Možná máte v komoře velkou zásobu ovoce z podzimní sklizně a přemýšlíte, co dobrého z jablek upéct. Nepečený dort je jednoduchá rychlovka, kterou budete mít připravenou doslova za pár chvil. Počítejte ale s nějakým časem na ztuhnutí a zpevnění dortu. Kdybyste jej začali servírovat hned po naskládání surovin do formy a zalití pudinkem, nedržel by tvar. Ovšem po ztuhnutí bude dort krásný.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jablečný dort je trochu retro
Na jeden jablečný dort z úvodního videa do dortové formy o průměru 24 cm budete potřebovat 1 kg jablek, 6 lžic krupicového cukru, 2 lžičky citronové šťávy, 2 vanilkové pudinkové prášky, 240 g dětských piškotů a mletou skořici podle chuti.
- Nejprve si připravte jablka. Můžete je oloupat a nakrájejte je na kostičky. Poté je zalijte 250 ml vody.
- K jablkům přidejte cukr, citronovou šťávu a mletou skořici. Vše společně přiveďte k varu.
- Směs povařte cca 10 minut, jablíčka získají měkkou konzistenci. Poté je trochu více rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Ještě hladší konzistenci získáte za pomoci tyčového mixéru, ale jemné kousky jablek jsou v dortu žádoucí.
- Ve 400 ml studené vody rozmíchejte vanilkové pudinky, směs přilijte k rozvařeným jablkům a znovu ji přiveďte k varu. Za stálého míchání vše společně povařte.
- Na dno vymazané dortové formy rozložte piškoty a zalijte je částí uvařeného pudinku, znovu narovnejte vrstvu piškotů a znovu ji přelijte uvařeným pudinkem.
- Takto připravený dort, do kterého spotřebujete všechny piškoty a uvařený pudink, nechte vychladit. Počítejte s časem přibližně 5 hodin v lednici do správného zatuhnutí.
- Při servírování doporučujeme dort po libosti ozdobit. Jeho chuť ještě vylepší kopeček šlehačky nebo zakysané smetany.
- Tip: Pokud je na vás celý dort "mnoho", můžete si postup ještě zjednodušit a připravit výše uvedené suroviny obdobným způsobem jen do skleniček, pohárů nebo mističek.
Jednoduchý jablečný dort zvládnete jen za pár korun a přitom si všichni báječně pochutnají. Můžete jej připravit i na sváteční příležitosti a krásně ozdobit. Jistě bude mít úspěch. Mnozí této lehké variantě dají přednost před těžkými krémovými dorty.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře