Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukety jsou v létě spolu s okurkami snad nejvíce sklízenou zeleninou na našich zahrádkách. Jejich využití v kuchyni je natolik široké, že se jejich přebytků nemusíme vzdávat. Víte však, že cuketa může být i jedovatá?

Cuketa je výborná v mnoha podobách - ať už zvolíte cuketu smaženou v trojobalu či v těstíčku, cuketové placky nebo moučník s nastrouhanou cuketou, nesáhnete vedle. Obezřetní však musíte být při výběru jednotlivých kusů této oblíbené zeleniny.

Proč je cuketa jedovatá a jak to poznat

Nejlepšími cuketami jsou ty mladé, velikostně v rozmezí zhruba 15–20 cm. Takové kousky jsou šťavnaté, měkoučké, mají malá a měkká semínka i tenoučkou slupku.

  • Přerostlé cukety (30 a více cm) se v kuchyni zpracovávají hůře. Mají velká a tvrdá semena, stejně tak i silnou a tvrdou slupku. A co víc, taková cuketa může být hořká. Hořkost je prvním varovným signálem, že daná cuketa již není k snědku.
  • Hořkost cukety jde ruku v ruce s její jedovatostí - děje se tak nejen u přerostlých a starých kusů, ale také v případě nepravidelné zálivky či velkého horka. Za hořkost pak může ochranná látka zvaná kukurbitascin.
  • Vyhněte se zdravotním obtížím i opravdu nedobrému pokrmu a cuketu vždy bezprostředně před tepelnou úpravou nebo nastrouháním ochutnejte. Pokud bude špatná, zjistíte to podle velmi hořké a štiplavé chuti - rozhodně to nelze "přehlédnout". Kukurbitascin z cuket nezmizí ani tepelnou úpravou, pozor na to.

Tip: Pozor, není důvod, abyste si mysleli, že všechny přerostlé cukety nejsou k jídlu. Stačí je oloupat, zbavit semen a využít k přípravě mnoha chutných pokrmů.

Přesto sklízejte raději mladé, menší cukety a před samotnou přípravou je ochutnejte. Díky našim tipům si pak budete moci pochutnávat třeba na smažené cuketě se šunkou a sýrem, jejíž přípravou vás s lehkostí provede náš názorný videorecept:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli