Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jitrnice jsou tradiční zabíjačkovou pochoutkou. Připravují se podle osvědčených receptur a jejich chuť a vůně jsou posuzovány podle přísných ktitérií konkrétního výrobce. Jitrnice musí vonět česnekem a majoránkou.

Jen málokterá zabíjačka se obejde bez výroby jitrnic. Oblíbená pochoutka se připravuje ze směsi vařeného masa, syrových jater, máčeného pečiva, soli, pepře, majoránky a česneku, která se posléze plní do vyčištěných vepřových střev. Konce se zašpejlují a hotové jitrnice uvaří ve vývaru z masa.

Jaké jsou možnosti využití jitrnic

Pokud máme doma více jitrnic, už přemýšlíme, co s nimi dělat:

  • Z opečených jitrnic, brambor a kysaného zelí připravíme skvělý oběd.
  • Obsah jitrnice ohřejeme a natřeme na chleba jako teplou pomazánku
  • Z jitrnic uvaříme báječnou ovarovou polévku vonící česnekem a kořením.
  • Jitrnicový prejt připravíme z vymačkaných jitrnic zapečených v troubě.
  • Kolečka jitrnice položíme na jednohubky z rohlíků s kouskem cibule.

Jitrnice chutná ohřátá, uvařená i upečená, ale můžeme jí také plnit bramborové a kynuté zabíjačkové knedlíky, slané koláče a záviny, nebo jí ochutit pomazánky.

Komentáře

Další tipy a triky