Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kadeřávek je mrazuvzdorná zelenina, po přemrznutí je nejchutnější
Zdroj: Pixabay, Christiane

Kadeřávek nebo také kapusta kadeřavá se pěstuje podobně jako jiné odrůdy kapusty, ale má menší nároky, proto ho snadno vypěstují i začínající pěstitelé. Hlavní výhodou je, že tuto zeleninu máme na záhonech přes celou zimu a během té doby sklízíme svěží listy.

Kadeřávek má zajímavé zkadeřené listy, proto působí na záhonech ozdobně. Nevýhodou kadeřávku je, že přitahuje nejrůznější hmyz (housenky běláska zelného, molice, mšice), který mnoho zahrádkářů od pěstování odrazuje. Pomáhá ruční sběr, přírodní postřik nebo přikrytí netkanou textilií. Teprve po přemrznutí listy zkřehnou a získají jemnost i správnou chuť. Navíc v zimě na listech žádní škůdci nejsou.

Kadeřávek v kuchyni

Nejchutnější jsou listy bez tuhých žeber, po sklizni a opláchnutí je připravte k jídlu.

  • Možnosti využití: Kadeřávek se dá využít a zpracovat různými způsoby. Hodí se do salátů i do smoothie. Listy přidávejte do polévek, do karbanátků nebo zapékaných jídel. Výborně se hodí k těstovinám, nokům, bramborám i do rizot. 
  • Kadeřávek zasyrova: Listy natrhejte nebo nakrájejte nadrobno, osolte, pokapejte olejem, případně ještě citronovou šťávou. Nechte chvíli stát a pak podávejte jako salát nebo používejte ke zdobení jídel. Můžete přidat i trochu utřeného česneku.
  • Zmrazený kadeřávek: Listy kadeřávku se dají snadno mrazit. Po opláchnutí je spařte, ochlaďte studenou vodou a nakrájejte nadrobno, potom po menších dávkách zmrazte. Kadeřávek sice vydrží i na záhonech, ale když ho budete mít připravený v mrazničce, bude jeho použití pohodlnější.
  • Kadeřávek v polévkáchKadeřávek je výbornou surovinou do polévek, dává jim výraznou chuť a zvyšuje jejich výživnou hodnotu. Pokud si přejete polévku jemnější, můžete kadeřávek rozmixovat. 
  • Chutné karbanátky: Využití kadeřávku je podobné jako využití hlávkové kapusty. Po spaření horkou vodou se výrazně zmenší jeho objem, potom ho můžete pomlet nebo rozmixovat a přidávat do karbanátků nebo do zapékaných jídel. 
  • Jednoduché pesto: Kadeřávek je v menším množství vhodný také na výrobu chuťově výrazného pesta
  • Chuťovka z kadeřávku: Mohly by vám zachutnat i chipsy z kadeřávku, které snadno připravíte podle našeho receptu.

Znáte zajímavé a chutné využití kadeřávku? Budeme rádi, když nám o tom napíšete.

Komentáře

Další tipy a triky